Εάν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς, τότε κατά την άποψή μας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει "σκοράρει" σε μια μόνο από τις τέσσερεις προτάσεις της σχετικά με το πρόβλημα χρέωσης ρητρών οριακής τιμής στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Το πετυχημένο πέναλτι αφορά την απαγόρευση ποινών πρόωρης αποχώρησης σε τιμολόγια με χρέωση ρήτρας. Διαβάσαμε ότι ορισμένοι Πάροχοι παραπονέθηκαν ότι αυτό θα δημιουργήσει το φαινόμενο του "ενεργειακού τουρισμού" - δηλαδή οι καταναλωτές θα αποκτήσουν στην συνήθεια να αλλάζουν Πάροχο συχνά. Η ΡΑΕ όμως αυτό ακριβώς θα έπρεπε να θέλει. Άλλωστε οι ποινές αυτού του είδους θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται σε τιμολόγια με σταθερή τιμή.

Η πρόταση να καταργηθούν οι πάγιες χρεώσεις με την λογική ότι είναι παραπλανητικές είναι εντελώς άστοχη. Η ίδια η ΡΑΕ δαπάνησε χρόνο και χρήμα για να κατασκευάσει ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών που λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα (μεταξύ άλλων). Αλλά και να μην την είχε κατασκευάσει υπάρχει εδώ και 6 χρόνια το allazorevma.gr  που είναι και πιο δημοφιλές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η πρόταση μειώνει δραστικά τις επιλογές των Παρόχων στον σχεδιασμό των τιμολογίων. Η χρέωση παγίου είναι σημαντική γιατί αντικατοπτρίζει την δομή τους κόστους της παραγωγής και προμήθειας ρεύματος και στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο σημαντική για τον κλάδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΗ είχε πάντα πάγιο στους λογαριασμούς της. (Η ΔΕΗ τις παλιές καλές μέρες είχε στελέχη που ήξεραν να σχεδιάζουν τιμολόγια σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές - ειδικά για μονοπώλια).

Η πρόταση για πλαφόν στις αυξομειώσεις των ρητρών είναι εντελώς απαράδεκτη και θα πρέπει να αποσυρθεί το δυνατόν συντομότερο. Όπως ορθά παρατηρήθηκε ήδη, είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα σε παρόχους με άνισο τρόπο υπονομεύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ καθετοποιημένων και μη Παρόχων. Πολύ κακή ιδέα. Σουτ εκτός στόχου.

Τέλος η πρόταση για έλεγχο των τιμών δεν είναι αρκετά καθαρό τι θα περιλαμβάνει και με ποια βάση θα γίνεται. Ο μόνος έλεγχος τιμών όμως που απαιτείται στην αγορά (και η ΡΑΕ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα ανεξάρτητα από Διοικήσεις) είναι αυτός των τιμών του Ελέφαντα της αγοράς δηλαδή της ΔΕΗ μέχρις ότου το μερίδιο της στην αγορά πέσει κάτω από το 35%. Όλοι οι υπόλοιποι έλεγχοι τιμών περισσεύον. Πέναλτι στο δοκάρι.

Με τις προτάσεις αυτές η ΡΑΕ φαίνεται να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό πρόβλημα της μεγάλης και απότομης αύξησης των τιμών. Αλλά αυτό δεν είναι η αρμοδιότητά της. Ας αφήσει τους πολιτικούς να βάζουν τα πλαφόν (όπως η κυρία Theresa Dis-May) Ας εστιασθεί στο πρόβλημα που πρέπει και μπορεί να λύσει: την παραπλάνηση των καταναλωτών.

Σημείωση: Το allazorevma.gr είχε με ανοιχτή επιστολή προτείνει λύσεις στο πρόβλημα των ρητρών με την ελπίδα ότι οι Πάροχοι θα αποφάσιζαν να αυτορυθμιστούν. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Παρ' όλ' αυτά αν θέλουν μπορούν να τις ξαναδούν εδώ.

(από allazorevma.gr, 20/07/2021 )