Μια εταιρεία υποστηριζόμενη από τον Τζεφ Μπέζος της Amazon πρόκειται να κατασκευάσει έναν μεγάλης κλίμακας σταθμό επίδειξης πυρηνικής σύντηξης στο Όξφορντσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως γράφει το BBC, η καναδική General Fusion είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο που σκοπεύουν να μετατρέψουν το όραμα της σύντηξης σε βιώσιμη πηγή ενέργειας. Ο νέος σταθμός θα

κατασκευαστεί στο Κάλαμ, όπου βρίσκεται το πρόγραμμα έρευνας στην πυρηνική σύντηξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν θα παράγει ενέργεια, μα θα έχει το 70% του μεγέθους ενός αντιδραστήρα για εμπορική χρήση.

Η General Fusion θα προβεί σε συμφωνία μακροπρόθεσμης ενοικίασης με τη UK Atomic Energy Authority μετά την κατασκευή της εγκατάστασης. Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες, η ανάπτυξή της θεωρείται πως θα κοστίζει περίπου 400 εκατ. δολάρια, και προορίζεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ως το 2025.

Η σύντηξη είναι η διαδικασία με την οποία παράγει ενέργεια ο ήλιος. Εάν «δαμαζόταν» εδώ στη Γη, θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την πιο «πράσινη» και ασφαλή πυρηνική ενέργεια. Διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση της σχάσης, καθώς συγχωνεύει άτομα μαζί αντί να τα διασπά.

Στη θεωρία η σύντηξη υπόσχεται μια ασφαλή, χωρίς ρύπους πηγή ενέργειας, με ελάχιστα ραδιενεργά απόβλητα, ωστόσο η σύντηξη των ατόμων σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που συναντώνται στην επιφάνεια του ήλιου αποτελεί μεγάλη τεχνολογική και οικονομική πρόκληση.

Σε εξέλιξη είναι διεθνής προσπάθεια στη νότια Γαλλία, με το πρόγραμμα Iter, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις- οπότε ιδιωτικές εταιρείες ανά τον κόσμο κάνουν τις δικές τους προσπάθειες.

Η εν λόγω εταιρεία υποστηρίζεται από τον Τζεφ Μπέζος εδώ και πάνω από μια δεκαετία, και συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια στον τελευταίο γύρω χρηματοδότησής της, ενώ ετοιμάζεται να επιστρέψει στους επενδυτές για περισσότερα χρήματα, προκειμένου να δείξει πως είναι δυνατή η αύξηση κλίμακας της τεχνολογίας της.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια προσέγγιση ονόματι magnetised target fusion: Πλάσμα (αέριο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) εισάγεται σε έναν κύλινδρο που περιτυλίγεται από έναν τοίχο υγρού μετάλλου. Εκατοντάδες πιστόνια μετά χρησιμοποιούνται για τη συμπίεση του πλάσματος μέχρι να επέλθει η σύντηξη των ατόμων, παράγοντας τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Η θερμότητα μεταφέρεται από το υγρό μέταλλο και χρησιμοποιείται για να βράσει νερό και να παράξει ατμό για τη λειτουργία μιας τουρμπίνας.

Η εταιρεία λέει ότι βασικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι πως μεγάλο μέρος της τεχνολογίας αυτής υπάρχει ήδη στη βιομηχανία.

naftemporiki.gr