Ιαπωνία: Αμετάβλητη η Πολιτική της BOJ, Ξεκινά Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή

Ιαπωνία: Αμετάβλητη η Πολιτική της BOJ, Ξεκινά Πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή
energia.gr
Παρ, 18 Ιουνίου 2021 - 10:29

Αμετάβλητη διατήρησε την πολιτική της η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), συνεχίζοντας να παρέχει στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.  Ειδικότερα, η BOJ διατήρησε το τεράστιο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και παρέτεινε

την προθεσμία για τις αγορές χρεογράφων και τα δανειακά προγράμματα που δρομολόγησε το προηγούμενο έτος για να διοχετεύσει κεφάλαια σε επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι περιμένει να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα δημοσιεύσει ένα προκαταρκτικό σχέδιο στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο.

"Τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να έχουν εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, τις τιμές και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα", αναφέρει η BOJ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

 
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να διαθέσει κεφάλαια σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα που αυξάνουν τα δάνεια και τις επενδύσεις σε δραστηριότητας που καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή.

Αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες του προγράμματος, η BOJ ανακοίνωσε ότι η νέα πρωτοβουλία θα ακολουθήσει ένα προηγούμενο πρόγραμμα που προσφέρει φτηνή χρηματοδότησε σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα που ενισχύουν τα δάνεια σε περιοχές που θεωρούνται ότι είναι τομείς ανάπτυξης. 

Η BOJ διατήρησε επίσης τον στόχο για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις στο 0% περίπου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, και παρέτεινε για έξι μήνες την προθεσμία του Σεπτεμβρίου για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και τα δανειακά προγράμματα.

capital.gr