Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι επενδυτές της ExxonMobil εξέδωσαν μια εκπληκτική επίπληξη προς τη διοίκηση της εταιρείας. Κατά την ετήσια συνεδρίαση, οι μέτοχοι εξέλεξαν τρία νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που έχουν αντιρρήσεις για τις αποφάσεις της διοίκησης. Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι σημαίνει αναταραχή για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

αλλά οι μέτοχοι όχι μόνο εξέδωσαν ψηφίσματα που απαιτούν μεγαλύτερη ανταπόκριση για στροφή στους κλιματικούς στόχους, αλλά απαιτούν επίσης και διαφάνεια.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το IEEFA, όλα αυτά συμβαίνουν σε  μια εταιρεία που εδώ και πολύ καιρό (πάνω από μια δεκαετία) έχει υποφέρει από καταστροφικές επιλογές. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil παραδέχτηκε ότι πλήρωσε πάρα πολλά (41 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την απόκτηση του  XTO Energy, ενός τρυπανιού φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Παράλληλα τα έργα εξόρυξης της Exxon στον Καναδά βυθίστηκαν οικονομικά, ενώ η εταιρεία έκανε και μια λάθος συμφωνία με την ρωσική Rosneft.


Όλα αυτά τα λάθη κατέληξαν σε ένα καταστροφικό 2020, στο οποίο η εταιρεία μείωσε τις εκτιμήσεις των αποθεμάτων πετρελαίου της κατά το ένα τρίτο και διέγραψε 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου μόνο στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές δεν πρέπει να παραβλέψουν αυτά τα υποκείμενα προβλήματα καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει το 2021 και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.

Ενα σημαντικό στοιχείο είναι και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ξεκινώντας από τη λεκάνη Permian στο Τέξας και το Νέο Μεξικό. Η ExxonMobil έχει ξοδέψει άφθονα χρήματα για να βελτιώσει τη θέση της στη λεκάνη, λέγοντας στους επενδυτές ότι η γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν η πορεία προς την οικονομική επιτυχία και ότι το Permian ήταν ένα από τα «κοσμήματα της κορώνας». Το 2020 και το 2021, η εταιρεία διατήρησε επανειλημμένα την παραγωγικότητα των φρεατίων Delaware Basin ως τον καλύτερο τρόπο σύγκρισης του φερόμενου χαρτοφυλακίου Permian παγκόσμιας κλάσης της Exxon με τους συναδέλφους της.
Αλλά μπορεί η εταιρεία να βασιστεί πραγματικά στο Permian;
Τα πρώτα σημάδια δεν είναι πολλά υποσχόμενα. Μια στενή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γεώτρησης της ExxonMobil εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα όχι μόνο σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της, αλλά το πιο σημαντικό, σχετικά με την ποιότητα των γνωστοποιήσεών της προς τους επενδυτές.

Ακόμη και στις δικές της παρουσιάσεις σχετικά με την απόδοση, η εταιρεία παραδέχθηκε στους επενδυτές ότι οι γεωτρήσεις της, στο Delaware είχαν χάσει αποδοτικότητα, σε σύγκριση τόσο με την προηγούμενη χρονιά όσο και με τους αντιπάλους της.
Η ανάλυσή μας για το χαρτοφυλάκιο της ExxonMobil Delasin Basin επιβεβαίωσε αυτήν την πτώση της απόδοσης, διαπιστώνοντας ότι τα πηγάδια της εταιρείας συνέχισαν να υστερούν σε σχέση με αυτά των ανταγωνιστών της Permian Basin. Τα νεότερα πηγάδια βρίσκονται σε καλό δρόμο για παραγωγή λιγότερο από τον μέσο όρο της λεκάνης, ενώ οι βασικοί αντίπαλοι της περιοχής διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, η Εxxonmobil λέει λίγα στους επενδυτές για τα πηγάδια της στη λεκάνη Midland, ένα άλλο τμήμα του Permian. Η εταιρεία έχει τρυπήσει πολύ περισσότερα πηγάδια στο Midland από ό, τι στο Permian τα τελευταία πέντε χρόνια, και τα φρεάτια του Midland είναι στην καλύτερη περίπτωση παραγωγικότητας.

Στη λεκάνη του Delaware, η πτώση στην παραγωγικότητα της ExxonMobil μπορεί να οφείλεται στην ασυνήθιστη πρακτική της να σπάει πολλά στρώματα βράχου - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στρωμάτων που είναι λιγότερο παραγωγικά. Η ExxonMobil πιστώνει αυτήν τη στρατηγική με τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Μπορεί όλα αυτά να είναι σωστά.
Αλλά αν ναι, γιατί δεν έχουν πείσει τους επενδυτές; Γιατί οι πρόσφατες παρουσιάσεις των επενδυτών τους φαίνεται να υπονοούν ότι τα πηγάδια τους γίνονταν πιο παραγωγικά, όταν δεν ήταν; Γιατί τελικά να καλέσεις δύσπιστους επενδυτές να ελέγξουν τις δραστηριότητές τους σε μια μέτρηση στην οποία έχεις χαμηλή απόδοση;

Εάν η ExxonMobil φυσάει καπνό, δεν σημαίνει ότι υπάρχει φωτιά;

Αυτές οι ερωτήσεις δεν θα είχαν μεγάλη σημασία αν τα διακύβευμα δεν ήταν τόσο υψηλό. Το 2013, η ExxonMobil ήταν η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Σήμερα, κατατάσσεται στην 31η θέση. Κατά την ίδια περίοδο, η ExxonMobil έριξε κεφάλαια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, ακόμη και με τις πρόσφατες αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και ένα μικρό κέρδος το τελευταίο τρίμηνο, αυτές οι επενδύσεις έχουν αποφέρει σωρευτικές απώλειες 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ExxonMobil έχει περάσει από μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου - μια αγορά μετοχών blue-chip - σε μία θλιβερή υποαπόδοση. Η τιμή της μετοχής της έχει ανακάμψει απότομα από τις χειρότερες μέρες του 2020, αλλά σήμερα είναι περίπου εκεί που ήταν το μακρινό 2006. Η εταιρεία απομακρύνθηκε από τον Dow Jones Industrial Average πέρυσι. Όλο αυτό το διάστημα, η εταιρεία μιλά για τις φωτεινές προοπτικές της, ενώ την ίδια ώρα καταφεύγει στην ανάληψη χρέους για να διατηρήσει τις πληρωμές μερισμάτων της.
Για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ηγετική της θέση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ExxonMobil χρειάζεται τόσο ξεχωριστή απόδοση όσο και διαφάνεια παγκόσμιας κλάσης. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της Permian, η εταιρεία δεν έχει παραδώσει κανένα από τα δύο ζητούμενα...