energia-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρευνα της ALCO Αναδεικνύει Υψηλή Αποδοχή για Έρευνες Υδρογονανθράκων στις Περιοχές με Ενδιαφέρον

energia-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρευνα της ALCO Αναδεικνύει Υψηλή Αποδοχή για Έρευνες Υδρογονανθράκων στις Περιοχές με Ενδιαφέρον
energia.gr
Πεμ, 17 Ιουνίου 2021 - 14:12

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Εnergia.gr προερχόμενες από εταιρείες, πρόσφατη έρευνα της ALCO που διεξήχθη τηλεφωνικά και σε δείγμα πάνω από 1000  ατόμων δείχνει ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην xώρα, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών όπου έχουν δωθεί παραχωρήσεις σε Ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη από την ανωτέρω εταιρεία δημοσκοπήσεων κατά ανάθεση από την Εταιρεία Διαχείρισης και Έρευνας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ALCO παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των εταιρειών σε ειδική κλειστή διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε η ΕΔΕΥ την περασμένη Παρασκευή ( 11/6) από τον κ. Κώστα Παναγόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβολο της ALCO. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας πάνω από το 80% του συνολικού δείγματος διάκεινται θετικά στα θέμα ερευνών και αναμένουν με τις έρευνες οι εγχώριοι υδρογονάνθρακες να υποκαταστήσουν τους εισαγόμενους. Ειδικότερα στην περιοχή Ιωαννίνων όπου και μέχρι πρόσφατα δραστηριοποιείτο η Ισπανική Repsol υπάρχει πολύ μεγάλη  αποδοχή στον τοπικό πληθυσμό με τις αρνητικές γνώμες να μην ξεπερνούν το 18%. Το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών γνωμών, που δεν ξεπερνά το 33% συγκεντρώνουν τα Ιόνια νησιά, με τις θετικές γνώμες πάντως να υπερισχύουν,. Εντύπωση προκαλεί το μεγάλο ποσοστό των ουδέτερων γνωμών  για τις υπόλοιπες χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που κυμαίνεται γύρω στο 50% των ερωτηθέντων, όμως πάλι η μειοψηφία των αρνητικών γνωμών κυμαίνεται γύρω στο εθνικό επίπεδο. Οι ουδέτερες γνώμες αφορούν  κυρίως άτομα που επιθυμούν τις έρευνες αλλά έχουν απογοητευθεί από τις καθυστερήσεις των εταιρειών και τις παλινωδίες των κυβερνήσεων. 

Σε ότι αφορά την Κρήτη εδώ τα ποσοστά αποδοχής στην προγραμματισμένη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και αργότερα ερευνητικών γεωτρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά και φθάνουν το 80%. Η γενική αίσθηση στην Κρήτη είναι ότι ο τοπικός πληθυσμός θεωρεί θετικές τις προοπτικές έναρξης ερευνών αποβλέποντας σε μελλοντικά οικονομικά και άλλα οφέλη. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Κώστας Παναγόπουλος φέρεται να δήλωσε ότι συνολικά η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει ένας μέσος όρος αποδοχής σε πανελλαδική βάση μεταξύ 80-85 % υπέρ των ερευνών στο δείγμα που εξετάσθηκε. 

Όμως τα ανωτέρω λίαν ενθαρρυντικά για τις έρευνες δημοσκοπικά αποτελέσματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσης πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Opinion Poll ( εδώ) με θέμα την Κλιματική Αλλαγή. Στην έρευνα αυτή υπήρχε ερώτηση για την αποδοχή η μη των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Opinion η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 90%,τάχθηκαν εναντίον των ορυκτών καυσίμων.

«Είναι προφανές ότι η έρευνα της Opinion, και βάσει της δομής των ερωτημάτων που έθεσε, εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και τις θέσεις της κυβέρνησης η οποία ως γνωστό το τελευταίο διάστημα έχει ταχθεί κατά των ερευνών, παρά το γεγονός ότι ήτο αυτή που νομοθέτησε υπέρ της παραχώρησης των ερευνητικών τεμαχίων νότια και ΝΔ της Κρήτης, τον Οκτώβριο 2019», παρατήρησε ανώτερο στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας με ενδιαφέροντα στην Ελλάδα, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. 

Απορίας άξιον είναι η μη δημοσιοποίηση ακόμα από την αρμόδια κρατική διαχειριστική αρχή υδρογονανθράκων, ΕΔΕΥ της έρευνας γνώμης της ALCO η οποία είναι εξαιρετικά υποστηρικτική στις προσπάθειες της Αρχής να προσελκύσει επενδυτές στην έρευνα και εξόρυξη εγχώριων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.