Τα υψηλότερα επίπεδά τους πλησίασαν χθες οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εντός της ίδιας ημέρας

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,09%, ενώ στις πρωινές συναλλαγές είχε κάμψη 0,1%. Ωστόσο, μικρή απόσταση τον χώριζε από τα επίπεδα ρεκόρ των 455,66 μονάδων στην προηγηθείσα συνεδρίαση. Η υπόλοιπη εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανάμεικτη, με το Παρίσι και τη Μαδρίτη να εμφανίζουν άνοδο, και πτώση το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Μιλάνο. Ο FTSE 100 έκλεισε με -0,20%, με -0,38% στη Φρανκφούρτη ο DAX και με -0,26% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ με κέρδη 0,19% και 0,03% έκλεισαν αντιστοίχως οι CAC 40 και IBEX.

Μετά την ανακοίνωση των αρμοδίων αμερικανικών αρχών ότι αίρονται οι απαγορεύσεις μετακινήσεων για 110 προορισμούς, οι τιμές των μετοχών των ομίλων στον κλάδο των αερομεταφορών, όπως του γαλλο-ολλανδικού ομίλου Air France KLM, της γερμανικής Lufthansa και της μητρικής των Iberia και British Airways, IAG, παρουσίασαν άνοδο περισσότερο από 2%. Συνολικά οι δραστηριότητες ταξιδίων και αναψυχής ενισχύθηκαν χθες και ο κλαδικός δείκτης ανήλθε σε 0,7%, ενώ πέραν των ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες εξέρχονται του περιοριστικού πλαισίου του κορωνοϊού και επανεκκινούν. Παρά ταύτα οι ανησυχίες παραμένουν για την άνοδο του πληθωρισμού, ειδικά εφόσον κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης έγινε γνωστό ότι ο δείκτης Τιμών Παραγωγού στην Κίνα εκτινάχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό 12 ετών και πλέον τον Μάιο εξαιτίας της ενίσχυσης των τιμών στα εμπορεύματα.

Η προσοχή είναι στραμμένη στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει ως έχει τον ρυθμό αγοράς τίτλων, καθώς και στα στοιχεία τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ανάμεικτη εικόνα είχαν προ του κλεισίματος οι δείκτες, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,16%, ενώ ο S&P 500 ανερχόταν 0,07% και προσέγγιζε τα επίπεδα ρεκόρ της 7ης Μαΐου χάρη στην υψηλή τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία. Τέλος, το ευρώ χθες ενισχύθηκε 0,1% ως προς το δολάριο στα 1,2188 δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")