Δύο Ιαπωνικές Εταιρείες Μπαίνουν στην Αγορά Ηλιακής Ενέργειας της Αυστραλίας – Κατασκευάζουν Μονάδα 240 MW

Δύο Ιαπωνικές Εταιρείες Μπαίνουν στην Αγορά Ηλιακής Ενέργειας της Αυστραλίας – Κατασκευάζουν Μονάδα 240 MW
energia.gr
Πεμ, 10 Ιουνίου 2021 - 16:00

Η ιαπωνική εταιρεία διύλισης Eneos και η ιαπωνική εταιρεία εμπορίας Sojitz σχεδιάζουν την έναρξη παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία στα τέλη του  2022

Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν αυτό το μήνα την κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 204MW στο Edenvale του Queensland. Το έργο, η πρώτη επιχείρηση ηλιακής ενέργειας των δύο εταιρειών στην Αυστραλία, αποτελεί μέρος των προσπαθειών τους για μείωση των εκπομπών CO2. Η Eneos και η Sojitz σκοπεύουν να πουλήσουν το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από το εργοστάσιο σε τοπικές εταιρείες λιανικής σε σταθερές τιμές. Μέρος της υπόλοιπης ενέργειας θα απορροφηθεί από το ανθρακωρυχείο οπτάνθρακα και θερμικού άνθρακα του Gregory-Crinum που διαχειρίζεται η Sojitz.

Η Sojitz έχει θέσει στόχο να επιτύχει καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050, με βάση τη δημοσιονομική του περίοδο Απριλίου 2018 - Μαρτίου 2019, και αναμένει ότι η παραγωγή από το εργοστάσιο Edenvale θα συμβάλει σε αυτόν τον στόχο. Οι τρέχουσες εκπομπές CO2 της εταιρείας είναι περίπου 1 εκατ. τόνοι / έτος.

Η Eneos έχει θέσει ως στόχο να καταστεί ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα έως το 2040 και προετοιμάζεται να αναπτύξει μια αλυσίδα εφοδιασμού υδρογόνου χωρίς διοξείδιο του άνθρακα στην Αυστραλία, μέσα από την επένδυσή της στο πρότζεκτ του Queensland. Στόχος της είναι να επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής ΑΠΕ σε 1.000MW εντός και εκτός της Ιαπωνίας έως το 2022-23.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο αυξάνεται στην Αυστραλία και αντιπροσώπευε ήδη το 9% της συνολικής παραγωγής το 2020, από 6,9% το 2019 και 2,6% το 2015, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η Ανατολική Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παράγει 90% ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2040, σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Διαχειριστή Αγοράς Ενέργειας.