ΔΑΠΕΕΠ: Έκλεισε η Πλατφόρμα Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για Ενεργοβόρες και Τουριστικές Επιχειρήσεις

ΔΑΠΕΕΠ: Έκλεισε η Πλατφόρμα Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για Ενεργοβόρες και Τουριστικές Επιχειρήσεις
energia.gr
Πεμ, 10 Ιουνίου 2021 - 15:27

Με 75 ενεργοβόρες βιομηχανίες και 260 τουριστικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τη διετία 2019-2020 που λειτουργεί ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)

Οι νέοι δυνητικοί δικαιούχοι που υπέβαλλαν αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για την εν λόγω χρονική περίοδο θα αναμείνουν τους απαραίτητους ελέγχους που διεξάγονται από τους επίσημους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΔΑΠΕΕΠ έως ότου ανακοινωθεί η απόφαση υπαγωγής τους.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κος Γιάννης Γιαρέντης δήλωσε ότι η εκ νέου ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος του ΔΑΠΕΕΠ έγινε με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, για να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες υποβολής αιτήσεων που είχαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, λόγω της δυσλειτουργίας που αντιμετώπισαν από την πανδημία. Ταυτόχρονα, εντάχθηκαν και οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν ιδιαίτερα. Το προσεχές διάστημα θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία που υπέβαλλαν οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΤΜΕΑΡ και κατόπιν θα εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις υπαγωγής των καταναλώσεών τους σε Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ.

Σημειώνουμε ότι η αθρόα προέλευση των ειδαφερομένων οφείλεται στο γεγονός ότι μ τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν να χρεωθούν αναδρομικά από τον Γενάρη του 2019 με χρεώση βάσης ύψους 17 ευρώ/MW. Έτσι, χάρη στην υπαγωγή των ενεργοβόρων εταιρειών στο μειωμένο καθεστώς, η χρέωση κυμαίνεται μεταξύ 2,55-4 ευρώ/MW και για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα 9,01 ευρώ/MW.

Σημειώνουμε ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για τους Αγρότες, μέχρι το τέλος του μήνα. Η απλουστευμένη διαδικασία, θα διευκολύνει τον Έλληνα αγρότη να διεκδικήσει τις μειωμένες χρεώσεις με μια απλή δήλωση. 

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο Διαχειριστής θα ανοίξει εκ νέου τη συγκεκριμένη πλατφόρμα προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το έτος 2021. Κατόπιν, η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί και για το έτος 2022.