Η ολλανδική εταιρεία Nordsol έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την επίσης ολλανδική DBG Bio Energy για να κατασκευάσει μια νέα εγκατάσταση bio-LNG στη χώρα. Η DBG θα ιδρύσει και θα κατέχει την εγκατάσταση, ενώ η Nordsol θα προμηθεύσει την εγκατάσταση bio-LNG και θα παρέχει την εμπειρία της σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης, σύμφωνα με ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, ο Nordsol θα παρέχει επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού και επεξεργασίας bio-LNG και bio-CO2 για την υποστήριξη της DBG στην ανάπτυξη αυτού του έργου.

Η προγραμματισμένη εγκατάσταση θα παράγει περίπου 15 kton bio-LNG ετησίως. Αυτό επιτρέπει περισσότερα από 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα οδήγησης με ουδέτερο αντόκτυπο άνθρακα, ανακοίνωσε η Nordsol.

Τα επόμενα χρόνια, το bio-LNG θα διαδραματίσει έναν «ουσιαστικό ρόλο» στην απανθρακοποίηση των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών βαρέων φορτίων, καθώς η ηλεκτροδότηση μεγάλων φορτηγών και πλοίων είναι πολύ δύσκολη, δήλωσε η εταιρεία.

Η DBG χρησιμοποιεί μια πατενταρισμένη διαδικασία για τη μετατροπή βιομηχανικών αποβλήτων που περιέχουν κυτταρίνη σε βιοαέριο.

Η τεχνολογία iLNG της Nordsol μπορεί να επεξεργαστεί αυτό το βιοαέριο σε βιο-LNG, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει επιπλέον αξία μέσω της δέσμευσης και της υγροποίησης του βιο-CO2 από το βιοαέριο, δήλωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία κατασκευάζει ήδη την πρώτη εγκατάσταση bio-LNG στην Ολλανδία μαζί με τους συνεργάτες Shell και Renewi.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στο Westpoort του Άμστερνταμ και θα παράγει περίπου 3,4 κιλά bio-LNG ετησίως, επιτρέποντας περισσότερα από 13 εκατομμύρια χιλιόμετρα οδήγησης με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με την Nordsol.