Ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρουμανίας OMV Petrom ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου ότι έχει ολοκληρώσει τη συναλλαγή πώλησης της συμμετοχής της στην Kom-Munai LLP (KOM) και την Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) στο Καζακστάν προς την Magnetic Oil Limited

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της OMV Petrom να εστιάσει στην περιφερειακή της επέκταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναζητώντας τα πιο κερδοφόρα κοιτάσματα, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που κατατέθηκε στο Χρηματιστήριο Βουκουρετών BVB.

Η KOM και η TOC κατέχουν τις άδειες παραγωγής για τέσσερα χερσαία πεδία, αντίστοιχα, Komsomolskoe, Aktas, Tasbulat και Turkmenoi.

Η OMV Petrom ανακοίνωσε την υπογραφή της συναλλαγής στις 29 Δεκεμβρίου. Ο αντίκτυπος από τη συναλλαγή στους λειτουργικούς δείκτες της OMV Petrom είναι περιορισμένος, καθώς οι δραστηριότητες του Καζακστάν αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου της OMV Petrom, σύμφωνα με τη δήλωση.

Το 2020, η αθροιστική ημερήσια παραγωγή των τεσσάρων πεδίων ήταν 6,76 χιλ. βαρελιών / ημέρα, αντιπροσωπεύοντας το 4,7% της συνολικής παραγωγής του Ομίλου, ενώ τα αποδεδειγμένα αποθέματα των 21,8 εκατομμυρίων βαρελιών αντιστοιχούσαν στο 4,6% των ομαδικών αποθεμάτων.

 
Η παρουσία της OMV Petrom στο Καζακστάν
πηγή: ιστοσελίδα OMV Petrom

Η OMV Petrom εισήλθε στον τομέα της παραγωγής στο Καζακστάν το 1998. Όλα τα πεδία βρίσκονται στην περιοχή Mangistau του Δυτικού Καζακστάν κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Τα τέσσερα χερσαία χωράφια καλύπτουν συνολική έκταση 86,52 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 75 πηγαδιών, εγκαταστάσεων παραγωγής και 200 ​​χιλιομέτρων αγωγών.

Η OMV Petrom είναι η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή υδρογονανθράκων ομίλου 53 εκατομμυρίων βαρελιών το 2020. Ο όμιλος έχει δυναμικότητα διύλισης 4,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και λειτουργεί εργοστάσιο υψηλής απόδοσης 860 MW. Δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά προϊόντων πετρελαίου στη Ρουμανία και τις γειτονικές χώρες μέσω 790 πρατηρίων καυσίμων, στα τέλη Μαρτίου, με δύο μάρκες - OMV και Petrom.

Η OMV Aktiengesellschaft της Αυστρίας κατέχει μερίδιο 51% στην OMV Petrom. Το ρουμανικό κράτος, μέσω του υπουργείου οικονομίας κατέχει το 20,6% των μετοχών της OMV Petrom, η Fondul Proprietatea κατέχει το 7% και το 21,4% διαπραγματεύεται ελεύθερα στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.