Σε περαιτέρω σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων με την Αίγυπτο προχωρεί η Αθήνα. Την ερχόμενη εβδομάδα (19-20 Μαΐου) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύνοδος με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν σειρά πρακτικών μέτρων για την ενίσχυση της συνεργασίας, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τα συγκλίνοντα συμφέροντα των τριών χωρών

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επικεντρωθεί σε μια τελική προσπάθεια προκειμένου να προωθηθεί εν καιρώ μια σειρά από προγράμματα, με κύριο, βεβαίως, τη ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) έχει δοθεί προθεσμία έως το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου προκειμένου να προχωρήσει σε μια τελική εισήγηση και αξιολόγηση των φρεγατών που έχουν έως τώρα προταθεί. Είναι απολύτως σαφές ότι έως αυτή τη στιγμή υπάρχουν προτάσεις που υπερτερούν, προτάσεις που υπολείπονται, αλλά και προτάσεις που είναι ουσιαστικά εκτός συζήτησης λόγω των απαιτήσεων που εγείρονται από ορισμένους ενδιαφερομένους.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος στην πρόσφατη ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι σαφές ότι στο πρόγραμμα των φρεγατών θα εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, τα βήματα είναι προσεκτικά προκειμένου να αποφευχθούν παραδείγματα προς αποφυγή καθυστερήσεων, όπως αυτές του προγράμματος των πυραυλακάτων τύπου Ρουσέν, που, 20 χρόνια μετά, ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ακόμα ότι το νέο «εθνικό τυφέκιο» προγραμματίζεται να γίνει με όρους συμπαραγωγής στην Ελλάδα, «ώστε να υπάρχουν και τα αντίστοιχα οφέλη στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")