Όπως ανακοίνωσε με ένα tweet ο CEO της Tesla, Elon Musk, πρόκειται να αναστείλει τις αγορές οχημάτων μέσω του κρυπτονομίσματος Bitcoin, απόφαση που όπως είπε σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, μετά από αυτή την ανάρτηση, το Bitcoin έχασε περισσότερο από 10% της αξίας του, ενώ παράλληλα πτώση σημείωσε και η μετοχή της Tesla. Την ώρα που ο Musk έκανε την ανακοίνωση, η αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων ανερχόταν σε περίπου 2,43 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Coinmarketcap.com. Περίπου τρεις ώρες αργότερα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε μειωθεί σε περίπου στα 2,06 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξαλείφοντας περίπου 365,85 δισεκατομμύρια δολάρια

Από το tweet αυτό, η αγορά κρυπτονομισμάτων είδε μέσα σε περίπου τέσσερεις ώρες 165,75 δισεκατομμύρια δολάρια να εξαφανίζονται. 

Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla αποκάλυψε ότι είχε τοποθετήσει 1,5 δισ. Δολάρια (1 δισ. Λίρες) από τα διαθέσιμα κεφάλαιά της στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, είχε δημιουργηθεί σχετική αναταραχή στις χρηματαγορές. Ωστόσο, η μετέπειτα ανακοίνωσή της τον περασμένο Μάρτιο για την αγορά αυτοκινήτων Tesla με Bitcoin συνάντησε έντονη αντίδραση από περιβαλλοντολόγους και επενδυτές. 

Στην ανάρτησή του ο Elon Musk δήλωσε ότι: "Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για εξόρυξη και συναλλαγές Bitcoin, ειδικά άνθρακα, ο οποίος έχει τις χειρότερες εκπομπές αερίων". "Το κρυπτονόμισμα είναι μια καλή ιδέα ... αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να επιφέρει μεγάλο κόστος στο περιβάλλον."

Είπε επίσης ότι η Tesla δεν πρόκειται να πουλήσει κανένα από τα Bitcoin της και πως σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη  (η διαδικασία δηλαδή παραγωγής Bitcoin) βασιστεί σε πιο βιώσιμη ενέργεια. 

Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια της Tesla να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που δίνουν έμφαση στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. 

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η Tesla σημείωσε κέρδη 438 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα 16  εκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους, τα οποία ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις Bitcoin και περιβαλλοντικών πιστώσεων. 

Εξόρυξη Bitcoin και επιπτώσεις 

Η εξόρυξη bitcoin (Bitcoin mining) εκλαμβάνεται ως η απόπειρα επίλυσης ενός απλού κρυπτογραφικού προβλήματος, το οποίο όταν επιλύεται, αποδεικνύει μαθηματικά ότι ένα σύνολο συναλλαγών bitcoin είναι έγκυρο. Προκειμένου να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός πρέπει να δοκιμασθεί κάθε δυνατός συσχετισμός και αυτό αποτελεί μία πάρα πολύ χρονοβόρα και ενεργοβόρα διαδικασία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως για να πραγματοποιηθεί κάθε μια συναλλαγή με  Bitcoin απαιτείται μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται συνήθως με ορυκτά καύσιμα και κυρίως άνθρακα.  Σύμφωνα με το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF), η παραγωγή του κρυπτονομίσματος Bitcoin καταναλώνει σήμερα περίπου 110 Terawatt Hours ετησίως - δηλαδή 0,55% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ή περίπου ισοδύναμο με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση μικρών χωρών όπως η Μαλαισία ή η Σουηδία.

Η Κίνα αποτελεί κυρίαρχη χώρα στον τομέα παραγωγής (mining) σε Bitcoin. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020, υπολογίζεται ότι περίπου το 75% της παγκόσμιας  εξόρυξης bitcoin πραγματοποιείται στην Κίνα, καθώς υπάρχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και σχετικά εύκολη πρόσβαση στην παρασκευή εξειδικευμένου υλικού για τις ανάγκες των τεχνολογιών των κρυπτονομισμάτων. Η έλλειψη κινήτρων για μετάβαση από τα φθηνά ορυκτά καύσιμα στις πιο κοστοβόρες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εμφανής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές γρήγορες λύσεις που θα αντιμετώπιζαν επιτυχώς τις ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές που σχετίζονται με την παραγωγή Bitcoin.

Χωρίς έλεγχο, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας της βιομηχανίας bitcoin στην Κίνα θα κορυφωθεί το 2024 στα 297 Twh, σύμφωνα με τους ερευνητές της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών που συμμετείχαν στη μελέτη.