Την Παράταση Λειτουργίας Λιγνιτωρυχείου ως το 2044 Αποφάσισε η Πολωνία Παρά τις Αντιδράσεις της Τσεχίας και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Την Παράταση Λειτουργίας Λιγνιτωρυχείου ως το 2044 Αποφάσισε η Πολωνία Παρά τις Αντιδράσεις της Τσεχίας και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
energia.gr
Σαβ, 8 Μαΐου 2021 - 16:02

Το Υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας παρέτεινε, τον περασμένο μήνα, την άδεια εξόρυξης για το ανθρακωρυχείο του Turów έως το 2044, εξέλιξη που εξόργισε διάφορους περιβαλλοντικούς φορείς, οι οποίοι τόνισαν ότι η κίνηση θα επιδεινώσει την κλιματική κρίση

Όπως επισημαίνει το Euractiv, η απόφαση λαμβάνεται ενώ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμο να αποφασίσει στις αρχές Μαΐου εάν το ορυχείο, που βρίσκεται κοντά στα τσεχικά και γερμανικά σύνορα, πρέπει να κλείσει αμέσως, μετά από αγωγή που υπέβαλε η Τσεχική Δημοκρατία τον Φεβρουάριο.

Η Πράγα κατηγορεί τη Βαρσοβία ότι έχει ήδη παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία με την προηγούμενη παράταση του δικαιώματος εξόρυξης στο Turów έως το 2026. Εν τω μεταξύ, οι Τσέχοι κάτοικοι κοντά στο ορυχείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών ισχυρίζονται ότι από τη δραστηριότητα του ορυχείου έχει μολυνθεί το πόσιμο νερό, ενώ και οι ίδιοι υποφέρουν από το θόρυβο, τη σκόνη και την καθίζηση του εδάφους.

«Η παράταση της άδειας σημαίνει περαιτέρω εμβάθυνση της κλιματικής κρίσης», τονίζει η Greenpeace σε ανακοίνωσή της. «Οι ενέργειες της Πολωνίας δείχνουν πλήρη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ», δήλωσε η Zala Primc, στέλεχος του τομέα εκστρατειών της Europe Beyond Coal. Το Υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας δήλωσε ότι η απόφασή του ήταν προς το δημόσιο συμφέρον καθώς το Turów προμηθεύει λιγνίτη ή καφέ άνθρακα, σε μια κοντινή μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει περίπου το 5% της ηλεκτρικής ισχύος της Πολωνίας, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, τον κρατικό ενεργειακό όμιλο PGE.

Η PGE δήλωσε ότι πιθανό αιφνίδιο κλείσιμο του ορυχείου στο Turów, το οποίο μαζί με τον εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας είναι σημαντικός εργοδότης στην περιοχή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση στην επαρχία και να κλονίσει την «σταθερότητα του συστήματος ηλεκτρισμού της Πολωνίας».

Η εταιρεία, η οποία σχεδιάζει μια νέα μονάδα 496 MW στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Turów, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις εργασίες για τη μείωση της σκόνης και του θορύβου.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τις συνδυασμένες καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050. Η Πολωνία, η οποία παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν δεσμεύτηκε για το στόχο αυτό το 2019, όταν ελήφθη η σχετική απόφαση.