ΗΠΑ: Φρένο στη Χρήση Υδροφθορανθράκων (HFC) σε Ψυγεία, Κλιματιστικά και Άλλες Συσκευές

ΗΠΑ: Φρένο στη Χρήση Υδροφθορανθράκων (HFC) σε Ψυγεία, Κλιματιστικά και Άλλες Συσκευές
energia.gr
Τρι, 4 Μαΐου 2021 - 11:38

Το Ινστιτούτο Κλιματισμού, Θέρμανσης και Ψύξης (AHRI) και περισσότεροι από 35 άλλοι βιομηχανικοί και περιβαλλοντικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν αναφορά στον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) τον Απρίλιο για να θέσουν εθνικούς στόχους για τον περιορισμό της χρήσης υδροφθορανθράκων (HFC) σε ψυγεία, κλιματιστικά και άλλες συσκευές.

Είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει εθνικά όρια για τα HFC. Είναι επίσης το πρώτο συγκεκριμένο ρυθμιστικό βήμα της διοίκησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 50% έως το 2030.

Κατάργηση του HFC
Το AHRI αντιπροσωπεύει περισσότερους από 300 κατασκευαστές εξοπλισμού κλιματισμού, θέρμανσης και εμπορικής ψύξης και θέρμανσης νερού.
Στην αναφορά που κατατέθηκε προτείνεται η μείωση της χρήσης του HFC, ενός ισχυρού αερίου θέρμανσης του κλίματος, κατά 85% τα επόμενα 15 χρόνια. Η πρόταση θα καθορίζει ετήσιες «κατανομές» που σταδιακά μειώνονται για κάθε παραγωγό και εισαγωγέα HFC στις ΗΠΑ.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η διοίκηση Μπάιντεν πέρασε τον νόμο AIM. όπου διέταξε ότι ο Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA):

Αντιμετωπίζει τα HFC παρέχοντας νέες αρχές σε τρεις κύριους τομείς: να μειώσει σταδιακά την παραγωγή και την κατανάλωση των καταχωρισμένων HFC, να διαχειριστεί αυτά τα HFC και τα υποκατάστατά τους και να διευκολύνει τη μετάβαση σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς.
Αυτό ανέτρεψε τις απορρυθμίσεις HFC που εφαρμόστηκαν από τη διοίκηση Trump τον Φεβρουάριο του 2020, οι οποίες ακύρωσαν τις απαιτήσεις για τη διόρθωση διαρροών HFC.

«Το EPA εκτιμά ότι η σταδιακή κατάργηση των HFC θα μπορούσε να σώσει την οικονομία περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες», γράφει η NPR, η οποία στη συνέχεια συνεχίζει:
Οι καταναλωτές πιθανότατα θα δουν μία μικρή ή και καμία αλλαγή στις συσκευές τους. Οι νέες συσκευές θα χρησιμοποιούν πιο ασφαλή ψυκτικά. Εάν ένα παλαιότερο κλιματιστικό ή ψυγείο χρειάζεται αναπληρωμένο αέριο ψύξης, το άτομο που επισκευάζει τη συσκευή είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει εναλλακτική λύση HFC.

Θετικές επιπτώσεις
Ο επικεφαλής της EPA Michael Regan σχετικά με το θέμα είπε: Καταργώντας σταδιακά τα HFC, τα οποία μπορεί να είναι εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές πιο ισχυρά από το διοξείδιο του άνθρακα κατά τη θέρμανση του πλανήτη, η EPA αναλαμβάνει μια σημαντική δράση για να διατηρήσει τον έλεγχο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Και ο Ντέιβιντ Ντόνιγκερ, ανώτερος στρατηγικός διευθυντής στο πρόγραμμα Κλίμα και Καθαρή Ενέργεια στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC), δήλωσε στο electrek.co:« Η αντικατάσταση των HFC είναι ένα κρίσιμο και απολύτως εφικτό πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και έχουμε πλέον έτοιμες ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις που θα εξοικονομήσουν χρήματα στη βιομηχανία. Η παγκόσμια σταδιακή κατάργηση του HFC θα αποφύγει την προσθήκη σχεδόν άλλου ενός βαθμού Φαρενάιτ στον υπερθερμαινόμενο κόσμο μας αυτόν τον αιώνα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα προς την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών μας στόχων. Το NRDC επισημαίνει ότι η «σταδιακή κατάργηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα αποφέρει τεράστια οφέλη, αποφεύγοντας τη χρήση HFC στις ΗΠΑ από το ισοδύναμο των 2 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων CO2 κατά την περίοδο σταδιακής απόσυρσης των 15 ετών».