Το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ αποτελεί σήμερα το μοναδικό δίκτυο στην Ελλάδα με πλήρη γεωγραφική κάλυψη και όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι πάροχοι βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών τους σε αυτό το δίκτυο μέσω τη Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο. Έτσι, μπορούν να προσφερθούν ταχύτητες ADSL και VDSL στον τελικό χρήστη

 
 

 

Τώρα όμως, βάσει του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η κατάργηση του δικτύου χαλκού – γνωστή και ως copper switch-off – είναι πιο κοντά από ποτέ. Σύμφωνα με το Capital.gr, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικονωνιών ξεκινά επίσημα η διαβούλευση για την κατάργηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου χαλκού και την πλήρη αντικατάστασή του από τα δίκτυα νέας γενιάς με οπτικές ίνες. Η διαβούλευση ξεκίνησε από την Τρίτη 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Η μετάβαση θα γίνει βάσει εθνικής νομοθεσίας με το νόμο 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Θα γίνει όμως σταδιακά και με προσοχή, καθώς επηρεάζει θέματα ανταγωνισμού και υπηρεσιών χοντρικής μεταξύ του ΟΤΕ και των υπόλοιπων παρόχων. Επιπλέον, όπου κλείνει το δίκτυο χαλκού, οι συνδρομητές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους ή να τις καταργήσουν.