Reuters: Οι ΗΠΑ Δεσμεύονται για Μείωση Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου Κατά 50-52% ως το 2030

Reuters: Οι ΗΠΑ Δεσμεύονται για Μείωση Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου Κατά 50-52% ως το 2030
energia.gr
Πεμ, 22 Απριλίου 2021 - 15:12

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50% με 52% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, όπως μεταδίδει το Reuters, θέτοντας έναν νέο στόχο που ελπίζει ότι θα ωθήσει άλλες χώρες με μεγάλες εκπομπές να θέσουν ψηλότερα τον πήχυ όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος, που δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής για το κλίμα που φιλοξένησε ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έρχεται, όπως τονίζει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε μια στιγμή κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ανακτήσουν την παγκόσμια ηγεσία στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τις διεθνείς προσπάθειες για μείωση εκπομπών

Η απόφαση σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό ορόσημο στο ευρύτερο σχέδιο του Μπάιντεν για την απομάκρυνση της αμερικανικής οικονομίας από τον άνθρακα έως το 2050 - μια ατζέντα που, σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο, μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αν και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι θα βλάψει την οικονομία. Οι μειώσεις εκπομπών αναμένεται να προέλθουν από μονάδες παραγωγής ενέργειας, αυτοκίνητα και άλλους τομείς σε ολόκληρη την οικονομία, αν και ο Λευκός Οίκος δεν έθεσε συγκεκριμένους στόχους για αυτές τις βιομηχανίες.

«Είναι ένας στόχος για όλη την οικονομία. Θα φτάσουμε σε αυτόν μέσα από πολλά μονοπάτια», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια  τηλεδιάσκεψης για την περιγραφή του σχεδίου. Οι τομεακοί στόχοι θα καθοριστούν αργότερα φέτος. Ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους θα είναι κρίσιμος για την εδραίωση της αξιοπιστίας τους στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εν μέσω διεθνών ανησυχιών ότι η δέσμευση της χώρας σε μια οικονομία «καθαρής ενέργειας» μπορεί να μετατοπιστεί δραστικά από τη μία κυβέρνηση στην άλλη.

Το σχέδιο κατασκευής υποδομών που παρουσίασε πρόσφατα ο Μπάιντεν, ύψους 2 τρισεκ. δολ., προβλέπει πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν μέρος από τις μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται αυτήν τη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου ενός «καθαρού» ενεργειακού προτύπου για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στον τομέα της ενέργειας έως το 2035 και δράσεις για την ηλεκτροδότηση του στόλου των οχημάτων. Ωστόσο, τα μέτρα πρέπει να περάσουν από το Κογκρέσο πριν υλοποιηθούν.

Ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στις διεθνείς προσπάθειες για το κλίμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, αφού ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ, ένας σκεπτικιστής σε θέματα κλιματικής αλλαγής, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δέχθηκε μεγάλη πίεση από περιβαλλοντικές ομάδες, κάποιους επικεφαλής εταιρειών, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις να θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 50% αυτή τη δεκαετία ώστε να ενθαρρυνθούν κι άλλες χώρες να θέσουν τους δικούς τους φιλόδοξους στόχους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει τον στόχο κατά την έναρξη της σημερινής συνόδου κορυφής για το κλίμα στον οποίο θα παρευρεθούν ηγέτες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στοχεύουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ένα όριο που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ένας από τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι με τον νέο στόχο των ΗΠΑ, τις ενισχυμένες δεσμεύσεις από την Ιαπωνία και τον Καναδά και τους προηγούμενους στόχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας έχουν τώρα δεσμευθεί για μειώσεις με στόχο την επίτευξη του στόχου της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου . «Όταν κλείσουμε αυτήν τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, θα καταστήσουμε σαφές αναμφισβήτητα ότι ... οι ΗΠΑ επέστρεψαν», τόνισε.