Υπερδιπλασιασμός Κεφαλαιοποίησης των Εισηγμένων Εταιρειών Ενέργειας

Υπερδιπλασιασμός Κεφαλαιοποίησης των Εισηγμένων Εταιρειών Ενέργειας
του Ανέστη Ντόκα
Τρι, 20 Απριλίου 2021 - 17:22

Τον υπερδιπλασιασμό της συνολικής τους κεφαλαιοποίησης πέτυχαν την τελευταία πενταετία οι εισηγημένες εταιρείες ενέργειας, κατέχοντας έτσι δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του ελληνικού Χρηματιστηρίου, τόσο σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τίτλους τους, όσο και τη συμμετοχή τους στα συνολικά οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων

Ειδικότερα, για τη χρήση του 2019 κατέχουν σε σχέση με το σύνολο το 43,1% του κύκλου εργασιών, το 28,3% της λειτουργικής κερδοφορίας (ΕBITDA), το 28,8% των διαθεσίμων, το 30,7% της καθαρής θέσης και το 15,3% του προσωπικού.

Σύμφωνα με έρευνα του Χρηματιστηρίου, οι εταιρείες του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν υψηλή άμεση ή έμμεση έκθεση στην αγορά της ενέργειας. Βάσει του ICB Classification, οι εταιρείες του κλάδου διενεργούν σημαντικό ποσοστό της συναλλακτικής δραστηριότητας και κατέχουν σημαντικό μερίδιο της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς αποτελούν το 17,3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, το 20,7% της συνολικής αξίας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1.1-8.4.2021 και η συμμετοχή τους στους Δείκτες ανέρχεται σήμερα σε 23,8% στον Γενικό Δείκτη και 21,9% στον FTSE/ΧΑ Large Cap. H συνολική κεφαλαιοποίηση των 9 εταιρειών ανέρχεται σε 10,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 117,1% σε σχέση με το 2016. Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν στην πενταετία η Τέρνα Ενεργειακή (+354%), η Cenergy (+296%), η Ρεβόιλ (+279%), η ΔΕΗ (+235%) και ο Μytilineos (+177%).

Οι παραπάνω μετοχές παρουσίασαν αύξηση της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας το 2020 σε ποσοστό +37,6% σε σχέση με το 2019 (2,9 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 2,1 δισ. ευρώ το 2019), ενώ τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα για το 2020 εμφάνισαν οι Μytilineos, Μότορ Όιλ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Εβδομάδα Ενέργειας στο Χ.Α.

Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε χθες τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος σηματοδότησε την εκκίνηση της «Εβδομάδας Ενέργειας» του Χρηματιστηρίου, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης. Υποδεχόμενος τον κ. Σκρέκα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, επεσήμανε πως «η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Ομίλου που έχουν ξεκινήσει από το 2020 και στόχο έχουν την προβολή και ανάδειξη εισηγμένων εταιρειών που ανήκουν στους φερόμενους ως "new economy" κλάδους».

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου της ενέργειας, που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς και με βιώσιμο, αειφόρο τρόπο, εάν δεν έχει προετοιμάσει κατάλληλα τον ενεργειακό της κλάδο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας: «Η περιβαλλοντική φιλοδοξία της κυβέρνησής μας έχει αποδειχθεί με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μια πολύ γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Για να γίνει αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα συνεκτικό στρατηγικό πλάνο επενδύσεων που αφορά στην προσδοκία και την απόφασή μας να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους για το 2030 και να παράγουμε πάνω από το 60% της ηλεκτροπαραγωγής μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, οι ενεργειακές εταιρείες θα έχουν φυσικά σημαίνοντα ρόλο. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει εάν οι ενεργειακές εταιρείες δεν προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις. Και ήδη αυτό φαίνεται, όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΗ, η οποία ανακτά ταχύτατα το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την αρμόδια επιτροπή η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στη Δυτική Μακεδονία, με την επωνυμία "Ηλιακό Βέλος", που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι τελικά θα πετύχουμε τους στόχους και πάνω από όλα ότι ο ενεργειακός κλάδος θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστούμε ένα σοβαρό και ώριμο Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Η «Εβδομάδα Ενέργειας» θα συνδυαστεί και με Συνέδριο Ενέργειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Και αγοραπωλησίες φυσικού αερίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στις δηλώσεις του μετά την κήρυξη έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Α. (φωτογραφία) επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Μετά την ολοκλήρωση της σύζευξης Ελλάδας - Ιταλίας, τον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η σύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας, γεγονός που θα συνεισφέρει στο να έχουμε ανεμπόδιστη διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σε όφελος του καταναλωτή. Προσδοκούμε, επίσης, μέχρι το τέλος του έτους μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας να έχουμε και την αγοραπωλησία φυσικού αερίου που θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις και επαγγελματίες».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")