Με ένα σκληρό γεωπολιτικό μπρα ντε φερ, μεταξύ απελάσεων διπλωματών και οικονομικών κυρώσεων, ο Τζο Μπάιντεν ανεβάζει επίπεδο στον νέο, ιδιότυπο «Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία και στέλνει καθαρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν: Καθιστά σαφές ότι η νέα ισορροπία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από μια «προβλέψιμη και σταθερή σχέση», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την ανακοίνωση της απέλασης δέκα Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ

Η Μόσχα, όπως αναμενόταν, απάντησε επίσης χθες με αντίποινα στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας ισάριθμες απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από την Ρωσία - το ερώτημα όμως είναι μέχρι πού θα φθάσει η διπλωματική κρίση εάν συνυπολογιστούν δύο κρίσιμα δεδομένα: το γεγονός ότι το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ παίζεται με ανοιχτό το θερμό, έως πολεμικό, μέτωπο στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και το ότι παρά την κλιμάκωση τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνουν ανοιχτό παράθυρο εκτόνωσης και μεταξύ τους συνάντησης μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος για «ραντεβού κορυφής» σε ουδέτερο έδαφος.

Αναλογικά αντίποινα

Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε τα ρωσικά αντίποινα σε «αναλογική βάση», όπως είπε. «Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Ρωσία να εγκαταλείψουν την χώρα» δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι θα ανακοινωθούν και οικονομικές κυρώσεις κατά οκτώ Αμερικανών αξιωματούχων.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις αμερικανικές κυρώσεις, άφηνε όμως και εκείνος ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου λέγοντας: «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Από αυτή την άποψη είναι προφανώς θετικό ότι και οι δύο ηγέτες έχουν σύμπτωση απόψεων».

Μαστίγιο και καρότο

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε γραμμή «μαστιγίου και καρότου». Προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και νέα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας «αν συνεχίσει να αναμιγνύεται στη δημοκρατία μας», διαβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα πως δεν έχει σκοπό να πυροδοτήσει έναν «κύκλο κλιμάκωσης και σύγκρουσης» και ότι θεωρεί πως έχει έρθει «η ώρα για την αποκλιμάκωση».

«Θέλουμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση» είπε. «Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο μακριά, αλλά επέλεξα να μην το κάνουμε. Επέλεξα να προχωρήσουμε σε αναλογική αντίδραση».

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο του διατάγματος για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας - κυρώσεων που αφορούν την κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας του 2020, που αποδόθηκε στη Ρωσία.

Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως μέρος των αμερικανικών αντιποίνων θα παραμείνει «μυστικό», αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον των ψηφιακών υποδομών της Ρωσίας.

Φόβοι για νέα Κριμαία

Την κατάσταση, πάντως, περιπλέκει η διατήρηση του θερμού κλίματος στη μεθόριο της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να ζητά επιτακτικά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων και να μην κρύβει ότι φοβάται νέα Κριμαία - ήτοι μια ρωσική επιχείρηση προσάρτησης της περιοχής του Ντονμπάς.

Εκεί, η Ρωσία έστειλε νέο μήνυμα ισχύος χθες, ανακοινώνοντας ότι απαγορεύει την ναυσιπλοΐα για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

Η απαγόρευση αφορά τρεις θαλάσσιες ζώνες: το δυτικό άκρο της Κριμαίας, τη ζώνη νότια της Σεβαστούπολης στο Χουρζούφ και, τέλος, το «τρίγωνο» ανοικτά της χερσονήσου του Κερτς κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Οπούκσκι.

Φιλοξενία στο Ελσίνκι

Εν μέσω του ψυχροπολεμικού κλίματος, πάντως, η Φινλανδία προσφέρθηκε χθες να φιλοξενήσει στο έδαφός της τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν.

Η Φινλανδία, που είχε φιλοξενήσει το 2018 και τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «ενημέρωσε τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Μόσχα για την πρόθεσή της να οργανώσει τη συνάντηση των δύο ηγετών», όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάουλι Νινίστο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")