ΙΕΑ: Ανέκαμψαν οι Εκπομπές CO2 Παρά το Ιστορικό Χαμηλό του Απριλίου 2020 – Στις 20 του Μήνα η Έκθεση Global Energy Review 2021

ΙΕΑ: Ανέκαμψαν οι Εκπομπές CO2 Παρά το Ιστορικό Χαμηλό του Απριλίου 2020 – Στις 20 του Μήνα η Έκθεση Global Energy Review 2021
energia.gr
Σαβ, 17 Απριλίου 2021 - 16:23

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα δημοσιεύσει την έκθεση Global Energy Review 2021 την Τρίτη 20 Απριλίου, με πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της φετινής ενεργειακής ζήτησης ανά καύσιμα και περιοχή, καθώς και τις εκπομπές CO2. Όπως τονίζει ο ΙΕΑ, το 2021 είναι καθοριστικής σημασίας για τις διεθνείς προσπάθειες για τη συνεχή μείωση των εκπομπών.

Η Global Energy Review 2021 εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου ερωτήματος για το εάν συνεχίζεται η τάση αύξησης των εκπομπών που παρατηρείται από τα τέλη του 2020. Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οικονομικές προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά, η νέα έκθεση διερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα,, ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας. Οι παγκόσμιες εκπομπές μειώθηκαν σχεδόν κατά 2 δισεκατομμύρια τόνους το 2020, που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόλυτη πτώση στην ιστορία. Ωστόσο, παρά τη συνολική μείωση περίπου 6% πέρυσι, μια ανησυχητική τάση προέκυψε καθώς οι μηνιαίες εκπομπές ανέκαμψαν έντονα κατά τη διάρκεια του έτους και αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019 τον Δεκέμβριο του 2020. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, μετά το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές ανέκαμψαν έντονα και αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019 τον Δεκέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ήταν κατά 2%, ή 60 εκατομμύρια τόνοι, υψηλότερες τον Δεκέμβριο του 2020 από ό, τι τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη οδήγησαν την ανάκαμψη καθώς η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ώθησε την ενεργειακή ζήτηση υψηλότερα και δεν υπήρξαν σημαντικά μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας. Πολλές οικονομίες βλέπουν τώρα τις εκπομπές να ανεβαίνουν πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.


Η εξέλιξη των εκπομπών CO2 παγκοσμίως 1990-2020 (πηγή: ΙΕΑ)


«Η ανάκαμψη των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προς το τέλος του περασμένου έτους είναι μια έντονη προειδοποίηση ότι δεν γίνονται αρκετά για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια.

Εάν οι κυβερνήσεις δεν κινηθούν γρήγορα με τις σωστές ενεργειακές πολιτικές, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ιστορική ευκαιρία του κόσμου να κάνει το 2019 το οριστικό υψηλό των παγκόσμιων εκπομπών», δήλωσε τον Μάρτιο ο Δρ Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA. 

Μηνιαία εξέλιξη των εκπομπών CO2 το 2020 σε σύγκριση με το 2019 (πηγή: ΙΕΑ)


Προκειμένου να υποδείξει μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός, ο Οργανισμός θα δημοσιεύσει στις 18 Μαΐου τον πρώτο ολοκληρωμένο χάρτη πορείας στον κόσμο για τον ενεργειακό τομέα προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, στις 17 Απριλίου, ο IEA θα κυκλοφορήσει το Global Energy Review 2021, το οποίο θα εξετάσει τις τρέχουσες τάσεις στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις εκπομπές CO2.