Εκτεταμένες επενδύσεις σε έργα υποδομής αλλά και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με δαπάνες ύψους 13 δισ. δολαρίων σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό την τόνωση της  οικονομίας της  Ρωσίας. Μολονότι η ρωσική οικονομία δεν επλήγη τόσο όσο άλλες από την πανδημία, καθώς δεν κατέφυγε σε τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να επιταχύνει στον μέγιστο βαθμό την ανάκαμψή της.

Μέρος των κινήτρων του είναι και οι γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Το κυβερνών κόμμα, όμως, δείχνει να χάνει σε δημοτικότητα εξαιτίας και της πτώσης που σημείωσαν τα εισοδήματα των Ρώσων. Αιτία της δυσπραγίας ο εξαιρετικά δυσάρεστος συνδυασμός  της πανδημίας και των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της αλλά και της πτώσης των εσόδων της χώρας εξαιτίας της υποχώρησης του πετρελαίου.

Πρόθεση του Ρώσου προέδρου είναι, έτσι, να αντλήσει κεφάλαια από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας ώστε να ενισχύσει την οικονομία αλλά και τα εισοδήματα των Ρώσων. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνησή του εργάζεται πυρετωδώς μελετώντας τους πόρους που διαθέτει και το πώς θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη δώσει εντολή στην κυβέρνηση να επιλέξει ανάμεσα σε σειρά επενδυτικών σχεδίων και έργων υποδομής που καλύπτουν από γέφυρες και λιμάνια μέχρι τρένα μεγάλης ταχύτητας. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, δεν είναι ακόμα σαφές ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος των δαπανών, καθώς αποτελεί το αντικείμενο εντεινόμενης πολιτικής διαμάχης. Η τόνωση της ρωσικής οικονομίας προβληματίζει τη Ρωσία, που προσπαθεί να κρατήσει τα τεράστια συναλλαγματικά διαθέσιμα του κρατικού επενδυτικού ταμείου προκειμένου να θωρακιστεί έναντι του ενδεχομένου να της επιβάλουν οι χώρες της Δύσης νέες κυρώσεις. Οπως τονίζει ο Σκοτ Τζόνσον, οικονομολόγος της Bloomberg Economics, «η κυβέρνηση έχει άφθονα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, αλλά υπολογίζει τους γεωπολιτικούς κινδύνους και για αυτό μάλλον θα περιορίσει τις πρόσθετες δαπάνες. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει από το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα είναι για ιδιαίτερα επιλεγμένες επενδύσεις». 

Η Ουάσιγκτον μελετά πράγματι περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενδέχεται να τις ανακοινώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς έχει εκδηλωθεί νέα ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουκρανία. Παρεπόμενο της πολεμικής ατμόσφαιρας είναι η κατάρρευση του νομίσματος της Ρωσίας που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο.  Η Ναταλία Ορλόβα, επικεφαλής των οικονομολόγων της Alfa Bank στη Μόσχα, προεξοφλεί πως «με τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία σε ό,τι αφορά γενικότερα το πετρέλαιο αλλά και τη σκληρή στροφή που κάνει η χώρα, είναι απίθανο να αποφασίσει η κυβέρνηση μεγάλη χαλάρωση στον προϋπολογισμό». Η Τράπεζα της Ρωσίας έχει, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες θα την αναγκάσει να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων, καθώς είναι πιθανόν να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός. Σημειωτέον ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός, στον οποίο δεν έχουν προβλεφθεί η πρόθεση του Ρώσου προέδρου να προωθήσει επενδυτικό πρόγραμμα, έχει σχεδιασθεί με στόχο τη μείωση των δαπανών τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος. Ζητούμενο της λιτότητας ήταν να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που διευρύνθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν κατά του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις λίγους μήνες προτού εκδηλωθεί η πανδημία και πλήξει τη ρωσική οικονομία, βλέπει τα επενδυτικά σχέδια του Ρώσου προέδρου ως ευκαιρία για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη που σκόπευε να θέσει σε προτεραιότητα. Φημίζεται για την τακτική που είχε στην προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής των φορολογικών αρχών της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την υψηλή τεχνολογία και τους υπολογιστές για να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Προωθεί, έτσι, και τώρα την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας. 

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, Ρώσοι αξιωματούχοι μελετούν τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν και τους πόρους που διαθέτουν σε έναν υπόγειο χώρο εξοπλισμένο με υψηλή τεχνολογία που έχει κατασκευαστεί για ενδεχόμενο πολέμου. Για την είσοδο στον χώρο που βρίσκεται κάτω από τα κεντρικά γραφεία του ρωσικού Λευκού Οίκου στη Μόσχα, απαιτείται αυστηρός έλεγχος και γίνεται με υψηλή τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτηριστικών. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων συγκλίνουν πάντως στο συμπέρασμα πως η Ρωσία διαθέτει όντως επαρκείς πόρους για να στηρίξει την οικονομία της.

kathimerini.gr