Η Πολωνική PGE θα Κατασκευάσει 600MW Ηλιακής Ισχύος στο Εργοστάσιο Άνθρακα Bełchatow Έως το 2025

Η Πολωνική PGE θα Κατασκευάσει 600MW Ηλιακής Ισχύος στο Εργοστάσιο Άνθρακα Bełchatow Έως το 2025
energia.gr
Παρ, 16 Απριλίου 2021 - 10:07

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Πολωνίας, η PGE Polska Grupa Energetyczna SA σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και 600 MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το τέλος του 2024, μετατρέποντας την τοποθεσία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη 4,93-GW Bełchatοw στην κεντρική Πολωνία, ανέφερε στις 14 Απριλίου.

Η PGE σχεδιάζει επίσης επιπλέον 100 MW ισχύος από χερσαίο αιολικό πάρκο στο Bełchatów εντός ενός χρονοδιαγράμματος πέντε έως επτά ετών, δήλωσε ο Marcin Karlikowski, επικεφαλής της θυγατρικής της PGE για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά σχέδια, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έως 600 MW θα κατασκευαστούν σε διάφορα οικόπεδα με συνολική έκταση άνω των 500 εκταρίων. Σχεδιάζουμε επίσης επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα σε αυτήν την τοποθεσία. Στοχευούμε σε πιθανή ισχύ περίπου 100 MW», δήλωσε ο Karlikowski.Να σημειωθεί εδώ ότι η PGE λειτουργεί ήδη το αιολικό πάρκο Kamiensk 30 MW στο Bełchatow.

Ο Karlikowski είπε ότι η κατασκευή περισσότερων αιολικών πάρκων θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τον λεγόμενο κανονισμό 10-H που απαγορεύει την κατασκευή στροβίλων εντός 1,5 χιλιομέτρου από κατοικημένες και προστατευόμενες περιοχές. Το υπουργείο Ανάπτυξης της Πολωνίας επεξεργάζεται μια νομική τροποποίηση για τη μείωση της απαίτησης ελάχιστης απόστασης στα 500 μέτρα.

"Τα προγραμματισμένα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα είναι η συμβολή μας στον μετασχηματισμό του Bełchatοw, ο οποίος θα αλλάξει μια περιοχή που παραδοσιακά συνδέεται με την εξόρυξη και τη συμβατική παραγωγή σε μια κατεύθυνση χαμηλών και μηδενικών εκπομπών", δήλωσε ο Karlikowski.

Το εργοστάσιο άνθρακα Bełchatów είναι υπεύθυνο για τις υψηλότερες εκπομπές CO2 στην ΕΕ. Η τρέχουσα πρώτη ύλη λιγνίτη για το εργοστάσιο πρόκειται να εξαντληθεί το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2030. Η PGE σκοπεύει να πλημμυρίσει τα τεράστια ορυχεία ανοιχτού μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.