Γερμανός ΥΠΕΞ: "Κανένας Λόγος για Ματαίωση του Nord Stream 2 Λόγω Ουκρανίας" στη Σκιά Νέων Κυρώσεων ΗΠΑ Κατά Ρωσίας

Γερμανός ΥΠΕΞ: Κανένας Λόγος για Ματαίωση του Nord Stream 2 Λόγω Ουκρανίας στη Σκιά Νέων Κυρώσεων ΗΠΑ Κατά Ρωσίας
energia.gr
Πεμ, 15 Απριλίου 2021 - 18:35

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία. «Αυτή η συζήτηση δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αλλαγή της ρωσικής συμπεριφοράς. (...) Πιστεύω ότι θα συνέβαινε το αντίθετο», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έπληξε την Ρωσία με νέα σειρά οικονομικών κυρώσεων και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών απαντώντας στις γιγάντιες κυβερνοεπιθέσεις και την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα

Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε πάντως ανοιχτή σε ενδεχόμενο μορατόριουμ μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ για την κατασκευή του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού, δηλαδή υπέρ μιας προσωρινής αναστολής των εργασιών κατασκευής του

«Μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό σας αυτό το ερώτημα», είχε πει συγκεκριμένα την Τρίτη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Στην περίπτωση που ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ολοκληρωνόταν, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ του να εξαρτηθεί η λειτουργία του αγωγού από τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας εδώ και χρόνια. Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον στις αρχές του έτους δεν επέφερε καμία αλλαγή στο θέμα αυτό. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται πάρα πολύ από το ρωσικό αέριο και θέλει να σταματήσει το έργο με την επιβολή κυρώσεων. Οι υποστηρικτές του αγωγού αντιπαραθέτουν στους Αμερικανούς ότι επιδιώκουν απλώς καλύτερες ευκαιρίες πωλήσεων για το υγροποιημένο αέριο τους στην Ευρώπη.

Υπογραφή διατάγματος από Μπάιντενπου θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο .

Πρόκειται για την απάντηση της Ουάσινγκτον στην γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020 που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Η κυβερνοεπίθεση εξελισσόταν επί μέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παρέπεμπαν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην ρωσική ομάδα "APT29", γνωστή και ως "Cozy Bear". Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί επισήμως την Μόσχα για την κυβερνοεπίθεση αυτή.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και σε σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει επίσης κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».

Ως προς τις κατηγορίες για τα πριμ που προσφέρθηκαν από την Ρωσία σε ταλιμπάν για να επιτεθούν κατά αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η διαχείριση της υπόθεσης αυτής γίνεται «μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων, καθώς και διαύλων των υπηρεσιών Πληροφοριών».

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.