Το ταμείο κρατικού πλούτου της Νορβηγίας με περιουσία 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποίησε την πρώτη άμεση επένδυσή του σε ένα έργο ανανεώσιμης ενέργειας, μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ανακοίνωσε την Τετάρτη. Το αμοιβαίο κεφάλαιο αγόρασε το 50% στο αιολικό πάρκο Borssele 1 και 2 από την Ολλανδία έναντι 1,375 δισ. ευρώ (1,63 δισ. δολάρια) από το Orsted της Δανίας, το οποίο θα συνεχίσει να κατέχει και να διευθύνει την εγκατάσταση.

Τέτοιες άμεσες επενδύσεις είναι νέες για το αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο, μέχρι το προηγούμενο έτος, μπορούσε με απόφαση του κοινοβουλίου να επενδύει μόνο σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.

Το Borssele είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο σε λειτουργία, με εγκατεστημένη ισχύ 752 μεγαβάτ, η οποία μπορεί να παράγει το ισοδύναμο της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός έτους για περίπου ένα εκατομμύριο ολλανδικά νοικοκυριά.

Η συμφωνία υπογράφηκε την Τετάρτη, με αναμενόμενη την ολοκλήρωση της, το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Συνολικά, το νορβηγικό ταμείο πλούτου επιδιώκει να επενδύσει περίπου 100 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (12 δισεκατομμύρια δολάρια) μεταξύ του 2020 και του 2022 σε μη ανανεώσιμα ανανεώσιμα έργα, όπως αιολικά πάρκα και ηλιακά πάρκα, με θέα τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη μόνο, σύμφωνα με εντολή του Κοινοβουλίου.