Φιάσκο η Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Εισέπραξε “Όχι” για το Μνημόνιο

Φιάσκο η Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη – Εισέπραξε “Όχι” για το Μνημόνιο
του Γιώργου Πρωτόπαπα
Τετ, 7 Απριλίου 2021 - 17:56

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη έκανε σαφή αναφορά στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης και τόνισε ότι πρέπει να ακυρωθεί, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να σβήσουν τα λάθη του παρελθόντος, και να πορευθούν με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, ο Λίβυος ομόλογός του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά κατέστησε σαφές ότι η χώρα του ενεργεί βάσει της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων της. Οι δηλώσεις δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξή του προς το μνημόνιο, που αποτελεί και πάγια θέση του

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «γράφοντας την καινούρια σελίδα της κοινής μας διαδρομής, πρέπει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης. Θέλουμε κι εμείς άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και την ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν σαν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία ισχύ». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της. Το πλησιέστερο σε αυτήν γεωγραφικό έδαφος είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και να συνεχίσουμε συζήτηση που διεκόπη το 2010».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός από την πλευρά του κατέστησε σαφές  ότι «όπως κάθε χώρα ενδιαφέρεται για τα συμφέροντά της έτσι και η Λιβύη ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας» και  ενθάρρυνε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και της Λιβύης και της Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Τέλος επισήμανε ότι είναι υπέρ της συνεργασίας στη Μεσόγειο, διότι η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής».

(η συνέχεια στο slpress.gr)