Το εμπορικό σκέλος της BP πραγματοποίησε κέρδη ύψους σχεδόν 4 δις δολ. το 2020, σύμφωνα με εσωτερική παρουσίαση της BP την οποία επικαλείται, σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, ισοφαρίζοντας σχεδόν το ρεκόρ των εμπορικών κερδών του πετρελαïκού κολοσσού το 2019 παρά την πτώση της ζήτησης πετρελαίου που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές για μεγάλες εταιρείες όπως η BP και η ανταγωνίστρια Royal Dutch Shell τους προστάτευαν από τον πλήρη αντίκτυπο της χειρότερης ύφεσης που έπληξε τη σύγχρονη ενεργειακή βιομηχανία, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση της στροφής τους προς ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο σε μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα

Ωστόσο, ακόμη και με σχεδόν ρεκόρ στα κέρδη εμπορίας, η BP σημείωσε συνολικές απώλειες ύψους 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με διαγραφές, το 2020 και 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς διαγραφές, εμφανίζοντας αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά σε μια δεκαετία.

Η BP, η οποία δεν αποκαλύπτει δημοσίως τα έσοδα από το εμπορικό της σκέλος, δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της παρουσίασης που είδε το Reuters και αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό άρθρο του διεθνούς ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η BP και η Shell βασίζονται στις ταμειακές ροές από την εμπορία για να τους υποστηρίξουν τη μετάβασή τους και να αποκομίσουν κέρδη καθώς εστιάζουν στις ΑΠΕ και τις αγορές ενέργειας και εξαρτώνται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Η BP έχει υποσχεθεί επίσημα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Shell αναφέρει ότι η παραγωγή πετρελαίου της έχει κορυφωθεί. Και οι δύο τονίζουν ότι επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην εμπορία και εξακολουθούν να κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο.

Όπως τονίζει το Reuters, η BP σχεδιάζει να επεκτείνει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, αλλά πολλές από αυτές τις αγορές είναι πολύ ρυθμισμένες και θεωρείται απίθανο να προσφέρουν τα ίδια περιθώρια κέρδους με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά «παιχνίδια» το 2020 ήταν η αποθήκευση πετρελαίου κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η αγορά του, στη συνέχεια, σε χαμηλές τιμές και, κατόπιν, η πώλησή του αργότερα όταν ανακάμψουν οι τιμές. Ήταν ένα σχετικά απλό παιχνίδι με ελάχιστο κίνδυνο, επειδή η αγορά πετρελαίου μελλοντικής εκπλήρωσης επέτρεψε στους εμπόρους με πρόσβαση σε μεγάλη αποθήκευση να κλειδώσουν μελλοντικά κέρδη μέσω αντιστάθμισης (hedging).

Η BP κέρδισε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από αυτήν τη στρατηγική το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την παρουσίαση στην οποία είχε αποκλειστική πρόσβαση το Reuters. Πραγματοποίησε χαμηλότερα αλλά σταθερά κέρδη κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο, ενώ είχε μόνο περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2020 καθώς είχε στοιχηματίσει στην πιθανότητα ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες, ωστόσο, σημείωσαν άνοδο, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Ευνοϊκή για τον κλάδο εμπορίας η αστάθεια στις τιμές πετρελαίου

Τα αποτελέσματα της BP για το 2020 αποδεικνύουν τον μεγάλο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου στην απόδοση μιας εταιρείας του ενεργειακού τομέα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Murray Auchincloss είχε αναφέρει στους αναλυτές ήδη από τον Αύγουστο, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ότι σε αυτά υπήρξε «εξαιρετικά ισχυρή συμβολή από το εμπόριο πετρελαίου».

Η περυσινή χρονιά ήταν μία από τις πιο ασταθείς για το πετρέλαιο, γεγονός που γενικά ευνοεί για τον κλάδο της εμπορίας, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το Reuters, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα πιθανό να αποτελέσει ένα πιο εμφανές χαρακτηριστικό της άνισης μετάβασης στις ΑΠΕ παγκοσμίως. Ο κλάδος της εμπορίας πιθανό να παρέχει ένα οικονομικό σημείο στήριξης πριν αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι η δύναμη της ολοκλήρωσης στον εμπορικό μας κλάδο είναι εξαιρετικά καλή», δήλωσε ο Auchincloss τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι η BP θα μπορούσε να εξασφαλίσει αποδόσεις από επενδύσεις σε «διψήφια νούμερα» μέσα από το ολοκληρωμένο εμπόριο πετρελαίου, ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας. Οι εταιρείες πετρελαίου συνήθως δεν αποκαλύπτουν στοιχεία για τις επιδόσεις των εμπορικών τους τμημάτων και οι αριθμοί εμφανίζονται μία φορά κάθε λίγα χρόνια μέσω εσωτερικών αναφορών.

Χωρίς τις συναλλαγές, τα αποτελέσματα της BP για το 2020 θα ήταν πολύ δυσμενέστερα, καθώς η εταιρεία είχε καθαρό κόστος αποσβέσεων ύψους 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, έναντι κερδών 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, λόγω των τεράστιων διαγραφών που προκάλεσαν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου. Χωρίς τις διορθωμένες μειώσεις, η υποκείμενη απώλεια κόστους αντικατάστασης προ φόρων υπολογίζεται σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το τμήμα παραγωγής της BP παρουσίασε ζημιά 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο τομέας διύλισης κέρδη 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη δομή της BP, η εμπορία πετρελαίου ανήκει στο τμήμα διύλισης ενώ η εμπορία φυσικού αερίου υπάγεται στην παραγωγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η εσωτερική παρουσίαση της ΒΡ συνδύασε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου υπό τον ενιαίο τίτλο «ολοκληρωμένη προσφορά και εμπορία» (IST). Πέρυσι, ο τομέας του IST εμφάνισε λειτουργικά αντικατάστασης (RCOP) ύψους σχεδόν 4 δις δολ. σε λειτουργικό κέρδος αντικατάστασης, επίδοση που αποτελεί σχεδόν ρεκόρ σε σύγκριση με τα λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Σημειώνεται ότι στο RCOP δεν περιλαμβάνεται ο φόρος και οι αλλαγές στην αξία των αποθεμάτων. Η BP αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία RCOP για το σύνολο του ομίλου, επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.