Πτώση Καταγράφουν οι Μετοχές στις Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές, Αυξάνεται η Τιμή του Πετρελαίου

Πτώση Καταγράφουν οι Μετοχές στις Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές, Αυξάνεται η Τιμή του Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 8 Μαρτίου 2021 - 12:07
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν πτώση σήμερα το πρωί καθώς η ψήφιση από την αμερικανική Γερουσία του πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων άσκησε νέες πιέσεις στα ομόλογα και τις μετοχές τεχνολογίας με υψηλές αποτιμήσεις, αυξάνοντας τους φόβους για πληθωρισμό. Αυτές οι ανησυχίες επισκίασαν την προοπτική ότι το πακέτο μέτρων 

θα δώσει επιπλέον ώθηση στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, βοηθώντας πιθανόν την παγκόσμια ανάπτυξη να ανακάμψει ταχύτερα από την ύφεση που προκάλεσε η COVID-19. Οι αναλυτές αναμένουν σημαντική άνοδο στον πληθωρισμό, λόγω και της νέας αύξησης των τιμών πετρελαίου που σήμερα ξεπέρασαν τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,1%, καθώς η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές αντισταθμίστηκε από απώλειες στην Ασία. Οι μετοχές στην Κίνα κατέγραψαν τη μεγαλύτερή τους πτώση εδώ και επτά μήνες, υποχωρώντας κατά 3,5%, εν μέσω ανησυχιών ότι Κινέζοι αξιωματούχοι θα συσφίξουν την πολιτική για να περιορίσουν τις υψηλές αποτιμήσεις.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ήταν σήμερα αυξημένες κατά σχεδόν 5 μονάδες βάσης στο 1,60%.

Την ίδια ώρα το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών περίπου στο 1,1891 δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου ανήλθε σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τα τέλη Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 92,06 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο αφού δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους την καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας χθες, δημιουργώντας ανησυχίες για την παραγωγή. Οι τιμές είχαν ήδη βρει στήριξη στην απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο.

Το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 1,1% στα 70,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 1% στα 66,8 δολάρια το βαρέλι. ΑΠΕ-ΜΠΕ