Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στο εμπόριο των ΗΠΑ κατέγραψαν την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου, την υψηλότερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ την Τετάρτη. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 21,6 εκατομμύρια βαρέλια, ή 4,7%, στα 484,6 εκατομμύρια βαρέλια, συνθλίβοντας την προσδοκία της αγοράς για απόσυρση 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών και σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε από το 1982. Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα εμπορικά αποθέματα αργού, παρέμειναν αμετάβλητα στα 637,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΑ

Επιπλέον, τα αποθέματα βενζίνης των έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 13,6 εκατομμύρια βαρέλια, ή 5,3%, στα 243,5 εκατομμύρια βαρέλια κατά την περίοδο.

Απροσδόκητες αυξήσεις και μειώσεις στα αποθέματα ήρθε μετά την πτώση της παραγωγής έως και 65% στο Τέξας, το οποίο γνώρισε έναν από τους πιο κρύους χειμώνες τις δεκαετίες, προκαλώντας σημαντικές διακοπές ρεύματος και διακοπή της παραγωγής διυλιστηρίων.

Η αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου οφείλεται επίσης σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών αργού στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ, οι εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε περίπου 6,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ οι εξαγωγές αργού πετρελαίου σημείωσαν, επίσης, αύξηση 37.000 βαρέλια την ημέρα σε περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 283.000 βαρέλια την ημέρα σε περίπου 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά την ίδια περίοδο. Η πρόβλεψη της ΕΙΑ δείχνει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτιμάται τώρα σε 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το 2021, από 11,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια τη Ρωσία, και αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο παραγωγό αργού πετρελαίου στον κόσμο.