Ο ενεργειακός γίγαντας της Ουκρανίας DTEK και η δανική εταιρεία Vestas, ο μεγαλύτερος παραγωγός ανεμογεννητριών στον κόσμο, πρόκειται να  κατασκευάσουν ένα αιολικό πάρκο στις εκβολές του Tylihul στο Mykolaiv Oblast, περίπου 460 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου. Το εργοστάσιο αιολικής ενέργειας Tiligulska θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022 με συνολική χωρητικότητα 564 μεγαβάτ, σύμφωνα με την DTEK Renewables, την επιχείρηση πράσινης ενέργειας του ομίλου, την 1η Μαρτίου.

 

Μετά την ολοκλήρωση, οι στρόβιλοι 180 μέτρων θα γίνουν οι ψηλότερες κατασκευές που θα χτιστούν μετά την ανεξαρτησία της χώρας, ακόμη ψηλότερες από το διάσημο ραντάρ Duga στο Chornobyl.

Οι πράσινες περικοπές δασμών και το χρέος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της κυβέρνησης προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας έχουν αποτρέψει πολλούς επενδυτές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Ουκρανίας το 2020 αλλά όχι το DTEK - που συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη ενέργεια, με στόχο να πετύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2040.

Η ουκρανική κυβέρνηση υποχρεούται να αγοράσει όλη την πράσινη ενέργεια που παράγεται στη χώρα με σταθερή τιμή σε ευρώ. Το 2020, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid, θα μπορούσε να πληρώσει πλήρως μόνο για το 50% περίπου της πράσινης ενέργειας.

Το 2020, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και συνδυασμένου κύκλου παρήγαγαν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας της Ουκρανίας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, εξασφάλισαν το 8,1% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Ο στόχος της Ουκρανίας είναι να παράγει το 25% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035.