Αρκετές από τις 16 μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (National Electricity Market -NEM) θα είναι οικονομικά μη βιώσιμες και τουλάχιστον μία είναι πιθανό να κλείσει αρκετά χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί λόγω της αδυναμίας προσαρμογής 

σε στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνει μια νέα έκθεση από το think tank, το Ινστιτούτο Οικονομικής Ενέργειας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) και την Πράσινη Ενέργεια.

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των προτεινόμενων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι συγγραφείς Tristan Edis και Johanna Bowyer διαπίστωσαν ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ΝΕΜ ήταν υποτιμημένες.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ένα τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να προστεθεί στον ΝΕΜ. Από το 2018 έως το 2025, τα νέα αιολικά και ηλιακά εργοστάσια θα προσθέσουν 70.000 gigawatt ώρες (GWh) επιπλέον τροφοδοσίας - που ισοδυναμεί με ολόκληρη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Έως το 2025, προβλέπεται ότι η εγκατεστημένη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα περιλαμβάνει 8GW ηλιακής κλίμακας χρησιμότητας, 12GW ανέμου και 22GW ηλιακού.

«Η αγορά αντιμετωπίζει ένα κύμα νέας προσφοράς, πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε προβλέπουν οι αρχές ή οι αναλυτές της αγοράς ή ακόμη και όσα μελετήθηκαν πριν από μόλις δύο χρόνια», λέει ο Tristan Edis.

«Η προσφορά που προστέθηκε από το 2018 έως το 2025 αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης στο NEM και περισσότερο από 8 φορές από την ετήσια παραγωγή του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Liddell στη ΝΝΟ».

Η συν-συγγραφέας Bowyer σημειώνει ότι αυτή η επιπλέον προσφορά θα οδηγήσει σε κατάρρευση της παραγωγής σε πολλές από τις υπάρχοντες σταθμούς ορυκτών καυσίμων.

«Θα εκτοπιστούν επειδή ο αέρας και η ηλιακή ενέργεια δεν έχουν κόστος καυσίμου και συνήθως προσφέρονται στην αγορά με τιμές κοντά στο μηδέν», λέει η Bowyer.

«Προβλέπουμε ότι η παραγωγή σταθμών φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 78% και η παραγωγή άνθρακα κατά 28% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018.

«Ο επιπλέον ανταγωνισμός από αιολικά και ηλιακά εργοστάσια θα έχει επίσης αποπληθωριστικό αντίκτυπο στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι ακριβότερες γεννήτριες φυσικού αερίου και άνθρακα θα χρειαστούν πολύ λιγότερο. Ενώ οι τιμές θα είναι πιο ασταθείς, κατά μέσο όρο είναι πιθανό να επιστρέψουν στα είδη των επιπέδων που επικράτησαν το 2015. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιπλέον προσφορά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από εκείνη που χάθηκε από το κλείσιμο της Hazelwood, της Northern και της Liddell Power Σταθμοί. "

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο συνδυασμός της ανανεώσιμης προσφοράς που αντικαθιστά την παραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο, καθώς και τη μείωση των τιμών, θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση των εσόδων για αυτούς τους σταθμούς.

Ακόμη και με το κλείσιμο του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Liddell της AGL το 2023, η ανάλυση δείχνει ότι οι μεμονωμένες μονάδες άνθρακα είναι πιθανό να παρουσιάσουν μειώσεις εσόδων από την αγορά χονδρικής κατά 44% - 67% από το 2018 έως το 2025. Αυτό θα οδηγήσει το EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) σε μειώσεις για μεμονωμένα εργοστάσια άνθρακα έως και 119% που σημαίνει ότι θα χάσουν χρήματα.

«Τρεις έως πέντε από τους υπόλοιπους 15 σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα στο NEM θα είναι υπό οικονομική πίεση έως το 2025 σύμφωνα με την ανάλυσή μας», λέει ο Bowyer.

"Εκτός από το κλείσιμο του Liddell το 2023, τουλάχιστον μία έξοδος σταθμού άνθρακα είναι πιθανό να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό, τι σχεδιάζουν οι αρχές."

Ενώ η ξαφνική και απρόβλεπτη έξοδος των σταθμών παραγωγής άνθρακα είναι εξαιρετικά προβληματική, ο Έντις σημειώνει με προσοχή τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων.

«Το θεμελιώδες πρόβλημα για τον άνθρακα είναι ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι εδώ για να μείνουν και τα εργοστάσια άνθρακα δεν είναι αρκετά ευέλικτα για τη διαχείριση τους. Οι προσπάθειες να διατηρηθούν τα άκαμπτα εργοστάσια άνθρακα, πόσο μάλλον η κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, είναι πιθανόν αντιπαραγωγικά», λέει ο Edis.

«Αντί να στηρίζουμε αυτά τα εργοστάσια που γερνούν πολύ, χρειαζόμαστε νέες κυβερνητικές πολιτικές που υποστηρίζουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με δυνατότητα αποστολής που θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Για να είναι βιώσιμα, πρέπει να είναι εξαιρετικά ευέλικτα για να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Και πρέπει να έχουν χαμηλές εκπομπές για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας για την κλιματική αλλαγή. "

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο χάρτης πορείας για την υποδομή της κυβέρνησης της ΝΝΟ αποτελεί ουσιαστική απάντηση σε αυτό το ζήτημα. Παρέχει μια καλά δομημένη και ανταγωνιστική διαδικασία για την ανανέωση νέας χωρητικότητας που μπορεί να αντικαταστήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα πριν από το κλείσιμο τους. Σημαντικά αυτό θα διευθύνεται από μια αρχή ανεξάρτητη από την πολιτική παρέμβαση.