Η China Three Gorges Corp., ήρθε σε συμφωνία αγοράς ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων στην Ισπανία από μια ομάδα δισεκατομμυριούχων, καθώς ο κινεζικός ενεργειακός γίγαντας επιδιώκει να διπλασιάσει την παρουσία του στη χώρα. Το κρατικό Three Gorges θα αποκτήσει το 100% ενός χαρτοφυλακίου περισσότερων από 400 μεγαβάτ λειτουργικών μονάδων

από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Corporacion Masaveu, υποστηριζόμενη από την πλούσια ισπανική οικογένεια με το ίδιο όνομα, ανέφερεται σε ανακοίνωση που ελήφθη τη Δευτέρα μέσω email. Τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν 11 αιολικά πάρκα και ένα ηλιακό εργοστάσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg η κινεζική εταιρεία ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις για να αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία. Άλλοι πωλητές περιέλαβαν τον Όμιλο Korys, τον επενδυτικό βραχίονα της οικογένειας Colruyt δισεκατομμυριούχου του Βελγίου, καθώς και τους Exus Management Partners και μια ομάδα επενδυτών μειοψηφίας της Πορτογαλίας. Η συμφωνία πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Η Three Gorges συζητούσε για μία αποτίμηση περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ (486 εκατομμύρια δολάρια) έως 500 εκατομμύρια ευρώ για το χαρτοφυλάκιο, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος. Η κινεζική ομάδα συνεργάστηκε με την FTI Capital Advisors για τη συμφωνία.

Η επένδυση ακολουθεί την αγορά της Three Gorges πέρυσι 13 ισπανικών ηλιακών πάρκων με χωρητικότητα άνω των 500 μεγαβάτ από την X-Elio Energy SL, η οποία ανήκει στην Brookfield Renewable Partners LP και την εταιρεία εξαγοράς KKR & Co.

Η Three Gorges είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EDP-Energias de Portugal SA, στην οποία η οικογένεια Masaveu κατέχει επίσης μερίδιο μειοψηφίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Η Three Gorges εξέδωσε δήλωση τον περασμένο μήνα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για την EDP μετά την πώληση μεριδίου 2,5% στην εταιρεία. Η πώληση συγκέντρωσε 534 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας την κρατική εταιρεία με μερίδιο 19%.