Η Τρίτη Μεγαλύτερη Τράπεζα της Αυστραλίας Σταματά τη Χρηματοδότηση του Λιμανιού του Νιούκαστλ, Λόγω Άνθρακα

Η Τρίτη Μεγαλύτερη Τράπεζα της Αυστραλίας Σταματά τη Χρηματοδότηση του Λιμανιού του Νιούκαστλ, Λόγω Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 23 Φεβρουαρίου 2021 - 09:30

Η ANZ, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, αποφάσισε να σταματήσει να δανείζει το λιμάνι του Νιούκασλ, τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής θερμικού άνθρακα στον κόσμο, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της χρηματοδότησης στον τομέα του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων παρόχων υποδομής και υπηρεσιών.

Για να κατανοήση την κίνηση της τράπεζας, ο Des Lawrence του Barometer μίλησε με τον Tim Buckley, Διευθυντή της Energy Finance, Αυστραλίας - Νότιας Ασίας της IEEFA.

Ο Buckley λέει ότι η ANZ έλαβε μια «εντελώς ρεαλιστική απόφαση» λόγω ανησυχιών ότι ο νομικός περιορισμός του λιμένα, που επιβλήθηκε από τον πρωθυπουργό, το εμποδίζει να διαφοροποιηθεί καθώς ο κόσμος απομακρύνεται γρήγορα από τον θερμικό άνθρακα. Ένα σημείο που έγινε πολύ ξεκάθαρο όταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές θερμικού άνθρακα από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, δεσμεύτηκαν επίσης για καθαρές μηδενικές εκπομπές πέρυσι.

«Η ANZ έχει καθήκον εμπιστευτικότητας να διαχειρίζεται τις αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για όλους τους μετόχους της. Πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν χρηματοδοτεί λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, όταν τελικά η επιχείρηση που χρηματοδοτεί δεν είναι σε θέση να παραδώσει τις αποδόσεις που υποσχέθηκε, να πληρώσει τον τόκο που δεσμεύτηκε να πληρώσει και το πιο σημαντικό, να πάρει πίσω το εμπλεκόμενο κεφάλαιο", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Αυτό είναι σκληρό, αλλά όλα είναι σχετικά με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης κεφαλαίου."