Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η ΔΕΗ. Κατά τη διαδικασία, υποβλήθηκαν 11 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (Expressions of Interest - EoI), από στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές. Η ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή τους στη επόμενη φάση της διαδικασίας

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ δεν ανακοίνωσε την αναλυτική λίστα με τα ονόματα των σχημάτων που υπέβαλαν προσφορές, κατόπιν σχετικής εισήγησης του συμβούλου του διαγωνισμού, της Goldman Sachs, όπως συνέβη και με τον διαγωνισμό για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters, πάντωςστους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση μεριδίου 49% στον ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ardian, Macquarie και First Sentier. Ως πιθανοί πλειοδότες εμφανίζονταν, επίσης, ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος είναι μέτοχος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μαζί με το καναδικό fund PSP, αν και στο δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου υπογραμμίζεται ότι δεν θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, τέλος, μάλλον απίθανη εθεωρείτο η συμμετοχή μεγάλων εγχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υποδομών, όπως η ΓΕΚ Τέρνα.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι αν και αναμενόταν η συμμετοχή 5 έως επενδυτικών σχημάτων, χθες τελικά μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν 11 επενδυτές, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες υψηλό τίμημα αναφορικά με την πώληση του 49%, το οποίο θα συνοδεύεται και από ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Ως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να καταρτιστεί και η short list με τα σχήματα και τους επενδυτές που θα προκριθούν για την τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών. Μετά και την ανακοίνωση της short list, θα ανοίξει το το Virtual Data Room του διαγωνισμού, ενώ στόχος είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο.