Ο Μπιλ Γκέιτς δεν Σηκώνει...Ψηλά τα Χέρια Εμπρός στην Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης (video)

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν Σηκώνει...Ψηλά τα Χέρια Εμπρός στην Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης (video)
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 16 Φεβρουαρίου 2021 - 08:38

Συνιδρυτής της Microsoft, δισεκατομμυριούχος με φιλανθρωπική δράση και πλέον επίδοξος σωτήρας του πλανήτη. Με αφορμή το νέο βιβλίο του με τίτλο «Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή», ο Μπιλ Γκέιτς παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews με την οποία υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται, σήμερα, με την πανδημία, στο ίδιο σημείο με την κλιματική αλλαγή που βρισκόταν πριν από χρόνια!

Κατά τον Μπιλ Γκέιτς, το θέμα της κλιματικής κρίσης δεν εστιάζεται σε ένα- δύο σημεία αιχμής, αλλά αφορά σε ένα απείρως πιο ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως είναι οι πηγές των εκπομπών, καθώς για πολλές εξ αυτών, ο άνθρωπος δεν έχει ανακαλύψει, ακόμα, τρόπους προκειμένου να μπορέσει να τις εξουδετερώσει.

Ο συνιδρυτής της Microsoft είπε ότι ο τομέας της μεταποίησης, οι αεροπορικές μεταφορές ακόμη και τα σχέδια επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου θα απαιτήσουν πολλά περισσότερα έργα από αυτά που γίνονται σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της καινοτομίας.

Αναφέρθηκε, ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλει το Ίδρυμα Γκέιτς για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες και τους αγρότες τους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις καλλιέργειες και τις σοδειές τους, εξαιτίας της κλιματικής ανισορροπίας, γεγονός, που όπως είπε, θα επιφέρει υποσιτισμό και θα μαζική μετανάστευση.

«Είχα μιλήσει το 2010 προειδοποιώντας για την κλιματική αλλαγή, γιατί ήδη βλέπαμε τα αποτελέσματα, τις αρνητικές συνέπειες στους πιο φτωχούς, οι οποίοι δεν ήταν εκείνοι που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Ο λόγος που είναι επίκαιρο αυτό το βιβλίο δεν είναι οι απόψεις μου, που είναι πάντα πολύ σταθερές για το ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά η δύναμη όσων υποστηρίζουν αυτές τις ιδέες. Είναι πιθανό με τις σωστές πολιτικές προτεραιότητες, τη σωστή χρήση της καινοτομίας και την ενασχόληση με το πιο βασικό κομμάτι των εκπομπών όπως είναι το ατσάλι, το τσιμέντο και τα καύσιμα των αεροπλάνων, να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «οι καινοτομίες που μας βοηθούν να προχωρήσουμε, αλλά και το ζήτημα που αποκαλώ Πράσινη Πριμοδότηση, καθιστούν επίκαιρη την έκδοση αυτού του βιβλίου. Θα βοηθήσει στη δημόσια συζήτηση.»

Αποκάλυψε, επίσης, πως έχει ήδη μιλήσει με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά με όλους τους βασικούς συνεργάτες του που είναι υπεύθυνοι για το Κλίμα, όπως ο Τζον Κέρι και πρόσθεσε με νόημα ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση Μπάιντεν «γεννά ελπίδα.»

Ο Μπιλ Γκέιτς έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε πως ο τομέας του ηλεκτρισμού θα επεκταθεί, επειδή, όπως είπε, οτιδήποτε έχει να κάνει με ενέργεια, από τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων αλλά και πολλές βιομηχανικές διαδικασίες, σχετίζονται με αυτόν. Θα αποβεί τεράστιο ζήτημα το να διατηρούμε την επάρκεια και την ασφάλεια της τροφοδοσίας μας με ηλεκτρισμό, ακόμη και σε περιόδους που θα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, επομένως, τόνισε, χρειαζόμαστε να συμβεί ένα θαύμα στην αποθήκευση ενέργειας, ή θα χρειαστούμε κάποια «πράσινη» πηγή ενέργειας, που δεν θα εξαρτάται από τον καιρό.

«Όσον αφορά, επομένως, το αν μια νέα γενιά, που θα προσεγγίσει τα πράγματα από το μηδέν, μπορεί να παράσχει απαντήσεις για το κόστος, την ασφάλεια, τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην πυρηνική τεχνολογία, τότε αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε, γιατί ίσως τα χρειαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα του κλίματος. Πρέπει να το ψάξουμε. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την τωρινή γενιά αντιδραστήρων. Είναι ένας σχεδιασμός στον οποίο η ασφάλεια θα στηρίζεται στην φυσική, και όχι στο τι κάνουν ή δεν κάνουν οι χειριστές», ανέφερε.

«Εάν βρούμε μια καταπληκτική εφεύρεση που θα μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού, που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας για δύο εβδομάδες, κάτι που είναι το δεκαπλάσιο από αυτό που θα έχει πετύχει ποτέ μια μπαταρία, τότε μπορούμε να έχουμε τις διαλείπουσες πηγές και την αποθήκευση ως λύση. Επειδή όμως αυτό δεν είναι βέβαιο, πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε κάθε μέσο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Με την πυρηνική τεχνολογία χρειάζεται να αποδείξουμε πολλά. Θα είναι ο κόσμος ανοιχτόμυαλος μετά από πέντε χρόνια, χρήσης; Θα δεχτεί ή όχι έναν εντελώς νέο σχεδιασμό;» αναρωτήθηκε.

Ο Μπιλ Γκέιτς συνέχισε λέγοντας πως, σε κάθε περίπτωση, Ευρώπη και  Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δημιουργήσουν ένα απείρως μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, επειδή στο ενδεχόμενο ενός ψυχρού μετώπου, όλες οι αιολικές και ηλιακές μονάδες θα είναι κλειστές.

Μιλώντας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ο συνιδρυτής της Microsoft ανέφερε πως οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν ένα στοιχειώδες κατάλυμα, φως τη νύχτα, ή αν ζούν κοντά στον ισημερινό, πρέπει να έχουν κλιματισμό. «Δεν πρόκειται να βάλουμε τέλος σε όλες τις πτήσεις, σε όλες τις κατασκευές, σε όλες τις μεταφορές και στην κτηνοτροφία. Θα ήταν υπέροχο για όσους ζουν στις πλούσιες χώρες να μειώσουν την κατανάλωσή τους, γιατί έτσι μειώνονται οι εκπομπές. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές σε όλο τον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το εάν η μαζική δενδροφύτευση θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, ο κ. Γκέιτς είπε πως με αυτή τη μέθοδο η μείωση των εκπομπών δεν θα είναι μεγάλη. «Πρέπει να χρηματοδοτούμε την επαναφύτευση των δέντρων για χιλιάδες χρόνια, γιατί όταν εκπέμπουμε CO2 στην ατμόσφαιρα, παραμένει εκεί για χιλιάδες χρόνια. Το κόστος ανά τόνο για να χρηματοδοτήσουμε κάτι τέτοιο για τα επόμενα 4000 χρόνια, για παράδειγμα, είναι τεράστιο. Χρηματοδοτώ πολλές εταιρίες που δεσμεύουν απευθείας το CO2 από τον αέρα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το κόστος ανά τόνο είναι τεράστιο, αλλά υπάρχουν πολλές καινούργιες ιδέες. Κοστίζει πάνω από 400 δολάρια ο τόνος σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Μόνο αν μειώσουμε το κόστος κάτω από τα 100 δολάρια τον τόνο μπορεί να έχουμε μια κάποια λύση σε αυτό. Είναι σαν το πράσινο υδρογόνο, ή τα πράσινα αεροπορικά καύσιμα. Η απευθείας δέσμευση CO2 συνιστά μια καινοτομία που πρέπει να στηρίξουν οι κυβερνήσεις και να δημιουργήσουν, παράλληλα, ζήτηση για την παρουσίαση ακόμη καλύτερων λύσεων.»

Καταλήγοντας, ο Μπιλ Γκέιτς είπε πως χρειαζόνται να επινοήσουμε δεκάδες καινοτομιών, για να εξαλείψουμε όλες αυτές τις πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλέσαμε. Δεν αρκούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα πράσινα αεροπορικά καύσιμα και άλλα μέτρα. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά  στη μεταποίηση, τη γεωργία, τις μεταφορές και τις κατασκευές. Αλλά η βλάβη και η μόνιμη καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων θα είναι πολύ χειρότερη από όσα βιώσαμε στην κορύφωση της πανδημίας. «Αυτός είναι ένας λόγος να ενωθεί η ανθρωπότητα. Θα είναι δύσκολο. Αν τα καταφέρουμε όμως, θα είναι το καλύτερο που έχουμε πετύχει ποτέ», είπε.