Σημαντική μείωση κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο, σημειώνοντας τη χαμηλότερη μέχρι στιγμής τιμή για το 2021, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Φεβρουαρίου και 14 Φεβρουαρίου

ανήλθε στα €45,36/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 8,57% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €84,53/MWh και στα -€0,01/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη το περασμένο Σάββατο (13/2), φτάνοντας τα €59,64/MWh.  

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πρωτοφανής παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αλλά και τα υψηλά επίπεδα της υδροηλεκτρικής παραγωγής, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς. Οι πιέσεις αυτές δεν κατάφεραν να αντισταθμιστούν από την αύξηση φορτίου, η οποία υπήρξε αναιμική.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διατηρήθηκε κάτω από τη 1 TWh (987 GWh), με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 226 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.123 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (136 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 57 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να εκτοξεύεται στο 41%. Η εβδομαδιαία παραγωγή προσέγγισε τις 402 GWh, αυξημένη κατά 57% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα του τρέχοντος έτους. Οι 402 GWh εβδομαδιαίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για το ελληνικό σύστημα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 23% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 224 GWh (+17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), καταγράφοντας υψηλό 150 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 228 GWh (χαμηλό 47 εβδομάδων), καλύπτοντας μόλις το 23% της ζήτησης (μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο στο μίγμα καυσίμου το 2020: 40%), ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 104 GWh, κάλυψε το 11% της ζήτησης ηλεκτρισμού.