ΕΒΙΚΕΝ: Καταγγέλλει Σχέδιο Χειραγώγησης των Τιμών Ηλεκτρισμού και Ζητά Παρέμβαση της ΡΑΕ

ΕΒΙΚΕΝ: Καταγγέλλει Σχέδιο Χειραγώγησης των Τιμών Ηλεκτρισμού και Ζητά Παρέμβαση της ΡΑΕ
energia.gr
Δευ, 15 Φεβρουαρίου 2021 - 19:41

Σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας καταγγέλλει, με σημερινή της ανακοίνωση, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Μάλιστα, η ΡΑΕ απαιτεί τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη λειτουργία της αγοράς

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η σύγκριση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές θα αποκαλύψει την εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρει η Ένωση, γίνεται προσπάθεια από κάποιους, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ,  να εμφανίσουν ως "ακραία μορφή" τις αντιδράσεις της αγοράς και προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε αναδρομική εκκαθάριση θα είναι "παράνομη".   

«Είναι σαφές πως οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, υπογραμμίζουν οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές», ενώ προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο, κινείται και η προσπάθεια της ΔΕΗ να επιβάλει  αυξήσεις έως και 40% στις βιομηχανίες ΥΤ, επικαλούμενη τη λειτουργία της νέας αγοράς, ξεχνώντας ότι και μόνο με τη συμμετοχή των Υ/Η,  γίνεται αυτόματα ο μεγάλος κερδισμένος της εκτόξευσης των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.

«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΡΑΕ δίστασε να πάρει ουσιαστικά μέτρα, που να αποτρέπουν τις συμπεριφορές αυτές, το περιεχόμενο του κειμένου της απόφασής της, είναι απολύτως αποκαλυπτικό, καθώς σε πλείστα σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί, παρεμβαίνοντας με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς».

Η ΕΒΙΚΕΝ, τέλος, επισημαίνει ότι «η ΡΑΕ σαφώς εκφράζει τη θέση, ότι η πρακτική δήλωσης σε περισσότερα του ενός βήματα του τεχνικού ελαχίστου των μονάδων εξετάζεται ως καταχρηστική, για το λόγο δε αυτό, ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει την προκαλούμενη επίπτωση αναδρομικά».