Τουρκία: Από το 2023 η Εκμετάλλευση των Ποσοτήτων που Ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Από το 2023 η Εκμετάλλευση των Ποσοτήτων που Ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα
energia.gr
Δευ, 15 Φεβρουαρίου 2021 - 16:43

Η Τουρκία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου στο πεδίο φυσικού αερίου Sakarya (Σαγγάριος) από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές της γείτονος στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή την περασμένη Πέμπτη. Τη σχετική ανακάλυψη, τη μεγαλύτερη για τα υπέρακτια κοιτάσματα παγκοσμίως για το 2020 και την μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της χώρας, έκανε θριαμβευτικά τον περασμένο Αύγουστο ο Πρόεδρος Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι το Φατίχ, το πρώτο κρατικό γεωτρύπανο της Τουρκίας, ανακάλυψε 405 bcm αερίου στο φρέαρ Tuna-1, που βρίσκεται 170 χλμ. περίπου στα ανοικτά των ακτών του Ζογουλντάκ

Το Φατίχ συνέχισε τις έρευνες εκτίμησης στην περιοχή, η πρώτη από τις οποίες ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Τώρα, το γεωτρύπανο εκτελεί έρευνες σε δεύτερη ερευνητική γεώτρηση, σε θαλάσσιο βάθος 3.050 μέτρων, σύμφωνα με τις ως άνω κυβερνητικές της Τουρκίας.

Το Κανουνί, επίσης κρατικό θαλάσσιο γεωτρύπανο, θα ξεκινήσει έρευνες στο πεδίο κατά τα τέλη Μαρτίου.

Η παραγωγή αερίου θα ξεκινήσει το 2023 και οι ποσότητες θα μεταφέρονται στο παράκτιο χωριό Φίλιος, της επαρχίας Ζογουλντάκ, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 150 χλμ., που θα κατασκευαστεί με στόχο τη σύνδεση με το κρατικό δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

Εκτιμάται ότι τα αποθέματα του Sakarya επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για οκτώ χρόνια βάσει της ετήσιας κατανάλωσής της που υπολογίζεται σε περίπου 50 bcm.

Η κρατική εταιρεία της χώρας, ΤΡΑΟ, ανακοίνωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα σε εκείνες τις εταιρείες που θα είναι διατεθειμένες να συμβάλουν στην εγχώρια βιομηχανία και απασχόληση μέσω κάθε είδους κοινοπραξίας ή εταιρικής σχέσης για εργασίες στο πεδίο του Sakarya, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή.