Shell: Παραγωγή Πετρελαίου και Εκπομπές Άνθρακα έχουν Κορυφωθεί και Αρχίζουν να Μειώνονται

Shell: Παραγωγή Πετρελαίου και Εκπομπές Άνθρακα έχουν Κορυφωθεί και Αρχίζουν να Μειώνονται
energia.gr
Παρ, 12 Φεβρουαρίου 2021 - 08:55

Η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα και η παραγωγή πετρελαίου της έχουν κορυφωθεί και πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια καθώς η εταιρεία εκπόνησε ένα λεπτομερές σχέδιο για τη μετάβασή της σε καθαρότερη ενέργεια. Σε ένδειξη για το πόσο μακριά η βιομηχανία πετρελαίου έχει απομακρυνθεί από τις έρευνες εξόρυξης, η Shell ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της θα μειωθεί κατά 1% σε 2% ετησίως.

Υποθέτοντας ότι έχουμε μια ετήσια μείωση στο ανώτερο άκρο αυτού του εύρους, η παραγωγή του πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 18% έως το τέλος της δεκαετίας. Η παραγωγή των «παραδοσιακών καυσίμων» θα είναι 55% χαμηλότερη έως το 2030.

Σε μια ευρεία ενημέρωση στρατηγικής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία έθεσε νέους στόχους για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπάθησε επίσης να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι θα μπορούσε να διατηρήσει τις αποδόσεις μέσω της ενεργειακής μετάβασης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για ετήσια αύξηση μερίσματος περίπου 4% και την επανέναρξη επαναγοράς μετοχών μόλις επιτευχθεί ο στόχος του καθαρού χρέους.

Η μετρημένη προσέγγιση της Shell στην ενεργειακή μετάβαση ξεχωρίζει από τα σχέδια των BP Plc και Total SE, οι οποίες έχουν ανακοινώσει μεγάλες συμφωνίες για την ταχεία αύξηση της καθαρής ενέργειας. Η BP υποσχέθηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 40% και να αυξήσει τις δαπάνες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας ορισμένους να δηλώσουν ότι η εταιρεία πληρώνει υπερβολικά τις ανανεώσιμες πηγές. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις της Shell στο χώρο θα παραμείνουν στα 2 έως 3 δισ. δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με τη Shell η καθαρή ένταση άνθρακα θα μειωθεί κατά 6% σε 8% το 2023, σε σύγκριση με το 2016. Αυτή η μείωση θα διευρυνθεί σε 20% το 2030, 45% το 2035 και θα φτάσει το 100% έως το 2050.

Η ισχύς θα παραμείνει κεντρική για τη μελλοντική επιχείρηση της Shell, στοχεύοντας 560 terawatt ώρες ετησίως στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που πουλά αυτή τη στιγμή. Στοχεύει επίσης στην ταχεία επέκταση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε μισό εκατομμύριο μονάδες έως το 2025, από 60.000 σήμερα.