Οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας επιδοθεί σε ένα ράλι από τον περασμένο Απρίλιο, στην κορύφωση του σοκ στις αγορές από την πανδημία, πλέον έχουν «πατήσει» στα προ κορονοϊού επίπεδα

Την Παρασκευή η τιμή του μπρεντ έκλεισε με άνοδο 0,89% στα 59,34 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αναρριχηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως τα 59,79 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ αυτή του αργού ενισχύθηκε κατά 1,49% στα 56,85 δολάρια το βαρέλι, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τα 57,29 δολάρια, ένα υψηλό από τις 22 Ιανουαρίου πέρυσι.

Εν μέσω αυτού του θετικού μομέντουμ οι εξορυκτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, επαναφέρουν σε λειτουργία εξέδρες και πλατφόρμες που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης της ζήτησης για το ορυκτό καύσιμο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της ενέργειας Baker Hughes, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ προσέθεσαν εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για 11η διαδοχική εβδομάδα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2017. Ειδικότερα ο αριθμός των εξεδρών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ένας πρώιμος δείκτης της μελλοντικής παραγωγής, αυξήθηκε κατά 8 στις 392 την εβδομάδα έως τις 5 Φεβρουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

Άνοδος για 6 μήνες

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός καταγράφει άνοδο για 6 διαδοχικούς μήνες, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 398 εξέδρες (50%) την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes που χρονολογούνται από το 1940, ο συνολικός αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά από το χαμηλό ρεκόρ των 244 εξεδρών του περασμένου Αυγούστου.

Η αύξηση αυτή της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μοιρασμένη, καθώς προστέθηκαν 4 εξέδρες πετρελαίου, φθάνοντας συνολικά τις 299, και 4 φυσικού αερίου, στις 93.

Εντούτοις αν και οι εξορυκτικές εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή τους, ο ρυθμός ανάκαμψης της συνολικής αμερικανικής παραγωγής αναμένεται να είναι αργός. Βάσει των τελευταίων κυβερνητικών εκτιμήσεων της περασμένης εβδομάδας, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ δεν προβλέπεται να φθάσει το ρεκόρ του 2019 των 12,25 εκατ. βαρελιών ημερησίως πριν από το 2023. Η παραγωγή για το σύνολο του 2020 υποχώρησε κατά 6,4% στα 11,47 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τι δείχνουν τα ΣΜΕ

Αναφορικά με την τιμή σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, δεν αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω από τα τωρινά επίπεδα (επί του παρόντος τουλάχιστον), από τη στιγμή που τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης για το υπόλοιπο του 2021 διαπραγματεύονται με έναν μέσο όρο στα 55 δολάρια το βαρέλι και στα 51 δολάρια για το 2022. Τα επίπεδα αυτά πιθανόν να ωθήσουν ορισμένους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους μελλοντικά, όμως δεν σημαίνει ότι απαραίτητα ότι οι τιμές θα παραμείνουν ως έχουν.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες του ενεργειακού κλάδου προτίθενται να συνεχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες τους για τρίτη συναπτή χρονιά το 2021, καθώς παραμένουν εστιασμένες στη βελτίωση των εσόδων και των κερδών τους, παρά στην αύξηση της παραγωγής.

Η αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cowen&Co δήλωσε ότι οι 45 ανεξάρτητες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής (E&P) τις οποίες παρακολουθεί σκοπεύουν να μειώσουν τις δαπάνες κατά περίπου 6% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, μετά τη μείωση κατά περίπου 48% το 2020 και 12% το 2019.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")