Στροφή ΗΠΑ: Οι Αμερικανικές Δυνάμεις στη Συρία δεν Βρίσκονται στην Περιοχή για να Προστατεύσουν τις Πετρελαιοπηγές

Στροφή ΗΠΑ: Οι Αμερικανικές Δυνάμεις στη Συρία δεν Βρίσκονται στην Περιοχή για να Προστατεύσουν τις Πετρελαιοπηγές
energia.gr
Τρι, 9 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το Πεντάγωνο, αλλάζοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. “Το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας και οι συμβασιούχοι του

δεν έχουν άδεια να προσφέρουν βοήθεια σε μια ιδιωτική εταιρεία, τους εργαζόμενους της ή τους αντιπροσώπους της, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τους πετρελαϊκούς πόρους της Συρίας”, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία “είναι εκεί για να στηρίξουν την αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους”, τόνισε ο Κίρμπι. “Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται εκεί”.

Πρόκειται κυρίως για αλλαγή τόνου από τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και όχι στρατηγικής, διότι ο αμερικανικός στρατός δεν είχε εμπλακεί ποτέ στην εκμετάλλευση του συριακού πετρελαίου.

Η μεγάλη πλειονότητα των πετρελαιοπηγών της Συρίας βρίσκονται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που παραμένει εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης. Ελέγχονται κυρίως από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι χρηματοδοτούν την ημιαυτόνομη κυβέρνησή τους από τις πωλήσεις του πετρελαίου.

Το 2020 η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Delta Crescent Energy είχε υπογράψει συμφωνία με την ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου οι SDF να παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο συριακό καθεστώς.

Όταν το 2019 ο Τραμπ ανακάλεσε την απόφασή του να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία είχε εξηγήσει ότι θα διατηρήσει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες “εκεί που υπάρχει πετρέλαιο”.

Το Πεντάγωνο είχε διαβεβαιώσει τότε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία είχε στόχο να μην περιέλθουν υπό τον έλεγχο του ΙΚ οι πετρελαιοπηγές και να επιτρέψει στις SDF να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των περιοχών που ελέγχουν. ΑΠΕ-ΜΠΕ