Αγορά Ηλεκτρισμού: Μικρή Άνοδος της Μέσης ΤΕΑ και Σημαντική Μείωση της Ζήτησης   

Αγορά Ηλεκτρισμού: Μικρή Άνοδος της Μέσης ΤΕΑ και Σημαντική Μείωση της Ζήτησης
energia.gr
Τρι, 9 Φεβρουαρίου 2021 - 08:26

Μικρή αύξηση κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 7 Φεβρουαρίου

ανήλθε στα €49,61/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 1,62% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €87,76/MWh και στα €8,25/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (2/2), φτάνοντας τα €60,81/MWh.  

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών αλλά και οι αυξημένες εισαγωγικές ροές ενέργειας, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς. Οι πιέσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τη μειωμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, που σημείωσε χαμηλό 6 εβδομάδων, υποχωρώντας για πρώτη φορά το 2021 κάτω από τις 300 GWh.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού έπεσε κάτω από τη 1 TWh (949 GWh), με το ωριαίο φορτίο να μειώνεται κατά 642 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.022 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (73 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 36,5 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 27%. Η εβδομαδιαία παραγωγή προσέγγισε τις 256 GWh, μειωμένη κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα του έτους. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 20% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 191 GWh (-11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), με τη στάθμη των ταμιευτήρων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 271 GWh (χαμηλό 35 εβδομάδων), καλύπτοντας το 29% της ζήτησης (μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο στο μίγμα καυσίμου το 2020: 40%), ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 108 GWh, κάλυψε το 11% της ζήτησης ηλεκτρισμού.