Με ναυτιλιακά καύσιμα που θα προέρχονται από φυτικά έλαια που θα έχουν χρησιμοποιηθεί από βιομηχανίες τροφοδοσίας και τροφίμων θα τροφοδοτεί τα πλοία που μεταφέρουν αυτοκίνητά τoυ ο όμιλος Volkswagen

Τα φυτικά έλαια και άλλα υπολείμματα λαχανικών, άχρηστα απόβλητα πριν από μερικά χρόνια, μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόωση των πλοίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει δύο ναυλωμένα πλοία για μεταφορές αυτοκινήτων διά θαλάσσης. Τα μήκους 180 μέτρων πλοία τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα της MAN με ισχύ 19.334 ίππων.

Το Good Fuels

Το καύσιμο παράγεται από την ολλανδική εταιρεία Good Fuels στο Ρότερνταμ. Το νέο βιοκαύσιμο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, στο δεξαμενόπλοιο «Nord Highlander». Οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο βιοκαύσιμο για να αντικαταστήσουν το πλούσιο σε θείο βαρύ μαζούτ, με αναλογία ένα προς ένα. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν απαιτούνται τροποποιήσεις στους κινητήρες.

Τα πλοία μεταφέρουν έως 3.500 οχήματα το καθένα, σε κυκλική διαδρομή από το Έμντεν της Γερμανίας προς το Δουβλίνο, από εκεί προς το Σανταντέρ στην Ισπανία και το Σετούμπαλ στην Πορτογαλία, πριν επιστρέψουν στο Έμντεν. Κάθε χρόνο, μεταφέρουν περίπου 250.000 νέα οχήματα. Η λειτουργία των πλοίων με βιοκαύσιμο εξοικονομεί συνολικά 52.000 τόνους CO2 ετησίως αποκλειστικά στη διαδρομή αυτή.