Μέρκελ: Κατηγορηματικά Αντίθετη στην Πρόταση Μητσοτάκη για «Προνόμια στους Εμβολιασμένους»

Μέρκελ: Κατηγορηματικά Αντίθετη στην Πρόταση Μητσοτάκη για «Προνόμια στους Εμβολιασμένους»
energia.gr
Πεμ, 21 Ιανουαρίου 2021 - 19:08

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη «σε προνόμια στους εμβολιασμένους», δηλαδή στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, συναγερμός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού επικρατεί στο Βερολίνο, σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες

«Όσο δεν γνωρίζουμε εάν οι μεταβολισμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, το θέμα δεν τίθεται καν. Εξαιρέσεις θα εξετάσουμε μόνο όταν θα μπορούμε να διαθέσουμε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, και αυτό δεν αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού δηλαδή πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως μεταδίδει ο ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος.

Όσον αφορά το γερμανικό έγγραφο, αυτό εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, τη λεγομένη Νοτιοαφρικανική και τη Βρετανική, και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής περαιτέρω περιορισμός μετακινήσεων εντός του μπλοκ, αλλά και πλήρης απαγόρευση εισόδου ακόμα και για πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, πχ Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως τονίζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, το Βερολίνο θα θέσει το θέμα της απαγόρευσης εισόδου, καθώς θεωρείται -τουλάχιστον για το βρετανικό στέλεχος του ιού- ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικό, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι ήδη εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και για το γεγονός ότι οι περισσότερες χρως της Ένωσης  δεν έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τις αναγκαίες γενετικές αναλύσεις για να δουν τη διασπορά του. Προς την κατεύθυνση, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει πολύ ψηλα στην ατζέντα το θέμα των μεταλλάξεων στην τηλεδιάσκεψη.

Μητσοτάκης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν», αναφέρει, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας των μετακινήσεων, χρησιμοποιώντας μια απλή, ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά», προσθέτει και επισυνάπτει το άρθρο του στο EurActiv με την επισήμανση: «Προσδοκώ να το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«The vaccination certificate is not about restricting people’s ability to travel. It's about opening up the freedom of movement using a simple, secure digital solution that can get our economies moving again. Looking forward to discussing this at the #EUCO».

Ευρωβουλή: Κόντρα Σπυράκη με Ελληνίδα ευρωβουλευτή του Μακρόν

Την ίδια στιγμή, …ελληνογαλλική- ελληνική κόντρα έλαβε χώρα στην ευρωβουλή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα εμβόλια και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται παρουσία της επιτρόπου Υγείας Ντ. Κυριακίδου.

Η ελληνικής καταγωγής, Γαλλίδα ευρωβουλευτής με το κόμμα του Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου απέρριψε την ιδέα για πιστοποιητικό εμβολιασμού υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «αδικίες και διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη» ενώ είπε πως «θα εντείνει την παγκόσμια ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη απάντησε λέγοντας ότι «Δεν είναι διάκριση , δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς» αν και αναγνώρισε πως (μόνο) όποιος το έχει θα μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα...

Η διεθνώς διακεκριμένη Χρυσούλα Νικ. Ζαχαροπούλου, Χειρουργός-Γυναικολόγος, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής της Γαλλικής Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές του 2019, με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, «La Republique en Marche».