Ξεπέρασαν τα $ 500 δισ. οι Δαπάνες για Μετάβαση σε Ενέργεια Χαμηλότερου Άνθρακα το 2020 παρά την Πανδημία

Ξεπέρασαν τα $ 500 δισ. οι Δαπάνες για Μετάβαση σε Ενέργεια Χαμηλότερου Άνθρακα το 2020 παρά την Πανδημία
energia.gr
Πεμ, 21 Ιανουαρίου 2021 - 10:05

Κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές ξόδεψαν το ποσό ρεκόρ των 500 δισ. δολαρίων για μετάβαση σε ενέργεια χαμηλότερου άνθρακα το 2020 παρά τις οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία κορωνοϊού, ανέφερε η έρευνα BloombergNEF σε νέα έκθεση στις 19 Ιανουαρίου. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, υδρογόνο και συναφείς τομείς

αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση σε 501,3 δισ. δολάρια καθώς η αύξηση των δαπανών στην Ευρώπη συνέβαλε στην αντιστάθμιση των μειώσεων στις ΗΠΑ και την Κίνα, δήλωσε η BNEF. Πάνω από το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων σε ενεργειακή μετάβαση - 303,5 δισεκατομμύρια δολάρια - πήγαν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε την πρόοδο σε ορισμένα έργα, αλλά η συνολική επένδυση σε αιολική και ηλιακή ενέργεια ήταν ισχυρή και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BNEF Jon Moore σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση. «Η φιλοδοξία πολιτικής αυξάνεται σαφώς καθώς περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις δεσμεύονται για στόχους καθαρού μηδενικού, και τα προγράμματα πράσινων κινήτρων αρχίζουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή».

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ηλιακές επενδύσεις αυξήθηκαν 12% το 2020 σε 148,6 δισ. δολάρια, ή περίπου το ήμισυ των συνολικών δαπανών στην περιοχή, ενώ οι αιολικές επενδύσεις μειώθηκαν 6% στα 142,7 δισ. δολάρια, δήλωσε η BNEF. Στις ηλεκτρικές μεταφορές, 139 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για νέα οχήματα και υποδομή φόρτισης, αύξηση 28%. Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας απέσυραν 3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το προηγούμενο έτος. Και οι επενδύσεις πράσινου υδρογόνου μειώθηκαν κατά 20% στα 1,5 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων λεωφορείων κυψελών καυσίμου.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο κόσμος έχει φτάσει το μισό τρισ. δολάρια ετησίως στην επένδυσή του για αποκαρβονισμό του ενεργειακού συστήματος. Η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι ηλεκτρικές μεταφορές αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές, αλλά πρέπει να παρατηρηθούν περαιτέρω αυξήσεις στις δαπάνες καθώς μειώνεται το κόστος », δήλωσε ο Albert Cheung, επικεφαλής ανάλυσης της BNEF. «Πρέπει να μιλάμε για τρισεκατομμύρια ετησίως εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους».