Σερβία: Το 2023 η Ολοκλήρωση του Αγωγού Διασύνδεσης Φ. Αερίου με τη Βουλγαρία – Προοπτική Σύνδεσης και με τον EastMed

Σερβία: Το 2023 η Ολοκλήρωση του Αγωγού Διασύνδεσης Φ. Αερίου με τη Βουλγαρία – Προοπτική Σύνδεσης και με τον EastMed
energia.gr
Τετ, 20 Ιανουαρίου 2021 - 15:31

Η Σερβία αναμένει να ολοκληρώσει την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία έως τις αρχές του 2023, δήλωσε στο Βελιγράδι η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς. «Οι κατασκευαστικές εργασίες για τη διασύνδεση θα διαρκέσουν ενάμισι χρόνο. Στις αρχές του 2023, η Σερβία θα συνδεθεί με τη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετηρίου Νις – Ντιμίτροβγκραντ - Σόφιας, επιτρέποντάς μας να εισάγουμε αέριο από εναλλακτική πηγή», δήλωσε η Μιχάιλοβιτς χθες, Τρίτη

σε μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων Tanjug, όπως μεταδίδει σήμερα το SeeNews.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του σερβικού τμήματος της διασύνδεσης μεταξύ Νις και Ντιμίτροβγκραντ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2021, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας.

Όπως επισήμανε, ο αγωγός «μάς δίνει την ευκαιρία να πάρουμε αέριο από ορισμένους άλλους προμηθευτές μέσω αυτού, όπως από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από έναν εντελώς νέο αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed,που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα μπορούσε να φτάσει στη Νις μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Σόφιας ", δήλωσε η Μιχάιλοβιτς σε ξεχωριστή δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας της Σερβίας την περασμένη εβδομάδα.

Η συνολική επένδυση του αγωγού φυσικού αερίου Nis-Dimitrovgrad θα ανέλθει σε 85,5 εκατομμύρια ευρώ (104 εκατομμύρια δολάρια), τα οποία θα παρασχεθούν από τα προενταξιακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και από δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβίας την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019, ο τότε υπουργός Ενέργειας Αλεξάνταρ Αντίτς είχε δηλώσει ότι η Σερβία ελπίζει να αρχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία από το 2023. Η διασύνδεση μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ενεργειακή Συνδεσιμότητα στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (High Level Group on Energy Connectivity in Central and South-East Europe - CESEC)), που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2015 για να διευκολύνει την ταχεία ολοκλήρωση των διασυνοριακών και διευρωπαϊκών έργων που διαφοροποιούν την προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή. Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιχορήγηση ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου.