Σοβαρή Έλλειψη Τσιπ Πλήττει Αυτοκινητοβιομηχανίες, Κατασκευαστές Ηλεκτρονικών

Σοβαρή Έλλειψη Τσιπ Πλήττει Αυτοκινητοβιομηχανίες, Κατασκευαστές Ηλεκτρονικών
energia.gr
Σαβ, 16 Ιανουαρίου 2021 - 13:47

Η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές το 2020, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών, δημιουργούν παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ που αναμένεται να διαρκέσει μήνες και ήδη αναγκάζει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να κλείσουν εργοστάσια

Η Ford, η Subaru και η Toyota αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω έλλειψης τσιπ για τα οχήματά τους, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Volkswagen, η Nissan και η Fiat Chrysler, αναφέρει την Παρασκευή το Reuters.

Η δραματική έλλειψη θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι η διαδικασία παραγωγής ημιαγωγών διαρκεί 90 ημέρες και η δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Reuters αποδίδει την παγκόσμια έλλειψη σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι έσπευσαν να προμηθευτούν φορητούς υπολογιστές, κάμερες και άλλες συσκευές. Αγόρασαν επίσης περισσότερα αυτοκίνητα από ό,τι αναμενόταν.

Ρόλο όμως έπαιξαν και οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών SMIC, κάτι που οδήγησε ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίας να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές τσιπ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε τη χρήση τσιπ αμερικανικής τεχνολογίας σε προϊόντα της κινεζικής Huawei, η οποία έσπευσε να στοκάρει τσιπ προκειμένου να συνεχίσει την παραγωγή προϊοντων της μετά την ενεργοποίηση της απαγόρευσης. Οι ανταγωνιστές της Huawei επίσης έκαναν μαζικές παραγγελίες με την ελπίδα να αποσπάσουν το μερίδιό της στην αγορά.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές εκτιμούν ότι η έλλειψη τσιπ για αυτοκίνητα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες, ενώ σύμφωνα πηγές της Wall Street Journal το πρόβλημα είναι απίθανο να επιλυθεί πριν από τα τέλη του 2022.

Η αμερικανική εφημερίδα αποδίδει την έλλειψη και σε έναν ακόμα παράγοντα, την υψηλή ζήτηση για συσκευές 5G.

H Nvidia, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών ως προς τη χρηματιστηριακή αξία της, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό πρόβλημα: η ζήτηση για τις νέες κάρτες γραφικών της είναι τόσο υψηλή ώστε η παραγωγή δεν επαρκεί.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Intel, η οποία απέλυσε αυτή την εβδομάδα τον διευθύνοντα σύμβουλό της λόγω καθυστερήσεων στο λανσάρισμα νέων επεξεργαστών.

(από in.gr)