Γιατί Ανεβαίνουν οι Τιμές Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου εν Μέσω Πανδημίας

Γιατί Ανεβαίνουν οι Τιμές Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου εν Μέσω Πανδημίας
του Αντώνη Φώσκολου
Σαβ, 16 Ιανουαρίου 2021 - 12:40

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού είδαμε, μέσα σε εννέα μήνες, 1 Μαΐου έως 15 Ιανουαρίου, τις τιμές του αργού πετρελαίου να εξακοντίζονται από  5 δολάρια/βαρέλι αργού πετρελαίου και 8 δολάρια/1000 κυβικά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στα 53 δολάρια/βαρέλι και 19.70 δολάρια /1000 κυβικά πόδια, που αντιστοιχεί με περισσότερο από 120 δολάρια /βαρέλι αργού πετρελαίου

Η απότομη αύξηση εν μέσω πανδημίας, που ίσως να κρατήσει ακόμα 10 μήνες, σημαίνει ότι η αύξηση της ζήτησης υδρογονανθράκων οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η Βόρεια Ευρώπη όσο και η Βόρειος Ασία έχουν βαρύτατο χειμώνα. Αν οι προβλέψεις της ΝΑΣΑ είναι σωστές, (εικόνα 1)  οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι οδυνηρές.

 

Έχουμε υπνωτιστεί, από γεωεπιστήμονες που υποστηρίζουν, ότι η μέση γήινη θερμοκρασία λόγω εκπομπών του CO2 θα αυξηθεί κατά 1 βαθμό κελσίου που θα μας οδηγήσει σε ανείπωτες καταστροφές, όταν μέχρι σήμερα η μέση γήινη θερμοκρασία μέχρι προ τινός ανέβηκε, τα τελευταία 50 χρόνια, κατά 0.4 βαθμούς Κελσίου  (εικόνα 2).

 

 

Εικόνα 1. Συσχετισμός του αριθμού των ηλιακών κηλίδων (Sunspot Numbers) με την αυξομείωση της μέσης γήινης θερμοκρασίας από το 1600 έως το 2020. Παγετώδεις περίοδοι Maunder, Dalton, Gleissberg και, η αναμενόμενη παγετώδης περίοδος Eddy από το 2020 έως το 2045 +/- 11 χρόνια.

Σήμερα έχει πέσει κατά 0.2 βαθμούς κελσίου, ήτοι η μέση γήινη θερμοκρασία είναι 15.2 βαθμούς Κελσίου. Διερωτάται κανείς πόσες εκατονταετηρίδες θα περάσουν, για να δούμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό κελσίου, που όπως μας λέει η ιστορία, δεν ήταν ποτέ καταστροφική. Μάλλον το αντίθετο. Οι πολιτισμοί ήκμασαν όταν η μέση γήινη θερμοκρασία ήταν πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, εικόνα 3.

(η συνέχεια στο slpress.gr)