Αποχωρεί η Γαλλική Total Από το American Petroleum Institute – Διαφωνεί σε Βασικά Σημεία Στρατηγικής Σχετικά με το Κλίμα

Αποχωρεί η Γαλλική Total Από το American Petroleum Institute – Διαφωνεί σε Βασικά Σημεία Στρατηγικής Σχετικά με το Κλίμα
energia.gr
Παρ, 15 Ιανουαρίου 2021 - 16:28

Η γαλλική πετρελαϊκή Total δεν θα ανανεώσει την ιδιότητά της ως μέλους του αμερικανικού οργανισμού American Petroleum Institute. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 15 Ιανουαρίου, οι στόχοι του οργανισμού ήταν μόνο εν μέρει ευθυγραμμισμένοι με τους δικούς της. Οι βασικές αποκλίσεις περιλαμβάνουν την υποστήριξη 

του API για την επαναφορά παλαιότερων κανονισμών των ΗΠΑ για τις εκπομπές μεθανίου, η αντίθεσή του στις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και το ζήτημα της τιμολόγησης του άνθρακα.

Επιπλέον, το API έδωσε την υποστήριξή του κατά τις πρόσφατες εκλογές σε υποψηφίους που υποστήριξαν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne δήλωσε ότι η εταιρεία του «αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του API, για πάνω από έναν αιώνα, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας μας. Ωστόσο, ως μέρος της φιλοδοξίας μας για το κλίμα που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε, με διαφανή τρόπο, ότι οι βιομηχανικές ενώσεις στις οποίες είμαστε μέλη υιοθετούν θέσεις και μηνύματα που ευθυγραμμίζονται με εκείνα του Ομίλου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». 

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το API έχει σχεδόν 600 μέλη και λειτουργεί με στόχο μια «ισχυρή και βιώσιμη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική 174 Power Global για τη δημιουργία μιας κατά 50/50 κοινοπραξίαςμε στόχο την ανάπτυξη 12 έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης για 1,6 GW συνδυασμένης χωρητικότητας στις αμερικανικές Πολιτείες του Τέξας, της Νεβάδα, του Όρεγκον, του Ουαϊόμινγκ και της Βιρτζίνιας.