Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού και τον αντίκτυπό της στην οικονομία με μεγαλύτερη σοβαρότητα από ό,τι ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και αυτό ακριβώς σκοπευει να κάνει. Ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ένα γιγαντιαίο πακέτο ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την διπλή, υγειονομική και οικονομική, κρίση.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και για να προλάβει τις επικρίσεις που θα προκαλέσει το σχέδιο, ότι θα αυξήσει πολύ το χρέος και θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά, εξήγησε πως «η απόδοση της επένδυσης» σημαίνει ότι η οικονομική ζημία «μακροπρόθεσμα» θα είναι περιορισμένη. «Τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος» του σχεδίου, επέμεινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που παρουσίασε έχει σκοπό να κάνει πραγματικότητα τη δέσμευση, διαθέτοντας κεφάλαια για την αντίδραση στην υγειονομική κρίση και για να συνέλθει η οικονομία.

«Δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης, εν μέσω υγειονομικής κρίσης που είναι η χειρότερη εδώ και πολλές γενιές». Η διπλή κρίση «προκαλεί φοβερά ανθρώπινα δεινά μπροστά στα μάτια μας, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», επέμεινε.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση και πρέπει να το κάνουμε τώρα», διατράνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο που προβλέπει κολοσσιαίες δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Επίσης, θα διατεθούν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, και 50 δισ. για να αυξηθούν τα τεστ. Ποσό 30 δισ. δολαρίων θα επιτρέψει να διανεμηθούν μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες κλπ.) και 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν σε αμερικανικές βιομηχανίες για να κατασκευάσουν εξοπλισμό.

Προβλέπει δαπάνη 170 δισ. δολαρίων για το άνοιγμα των σχολείων, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν κλειστά στις ΗΠΑ. Θα επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την αγορά παραπετασμάτων προστασίας, τη βελτίωση του εξαερισμού, την αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς, ούτως ώστε να μειωθούν οι μαθητές που θα μεταφέρει κάθε κίτρινο σχολικό λεωφορείο, κ.ο.κ..

Ο κ. Μπάιντεν θέλει μέσα στις επόμενες 100 ημέρες να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 100 εκατομμύρια πολίτες.

Με το πακέτο θα σταλούν νέα βοηθήματα στους δικαιούχους, ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο, ενώ τα επιδόματα ανεργίας, που θα αυξηθούν ξανά σε 400 δολάρια την εβδομάδα, θα παραταθεί η καταβολή τους ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Παράλληλα προβλέπονται βοηθήματα για την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών ύδρευσης και ενέργειας, ύψους 25 δισ. δολαρίων, ενώ και οι εξώσεις θα ανασταλούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου.