Μια πρότυπη μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων και μη στερεών απόβλητων και ιλύων αναμένεται να κατασκευάσει η Mytilineos S.A. στο Κιλκίς. Χθες, μάλιστα, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της νεοφυούς εταιρείας Zeologic ΑΕΒΕ, θυγατρικής της Mytilineos, με την εταιρεία Inwaste Α.Ε. για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή της πρότυπης αυτής μονάδας

Η επένδυση, που έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θα αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους επί ελληνικού εδάφους, ενώ στόχος είναι να καταστεί πρότυπη και να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αποβλήτων, δίνοντας ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα και την εξυγίανση επιβαρυμένων εδαφών. Όπως αναφέρει, δε, σε ανακοίνωσή της η Mytilineos, μέσω της υλοποίησης αυτής της εγκατάστασης δημιουργείται προοπτική για τη διαχείριση και άλλων ιδιαίτερα βεβαρημένων αποβλήτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είχε προηγηθεί η εξαγορά, τον Φεβρουάριο του 2019, του 60% της εταιρείας Zeologic με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εταιρείας που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, με συνολικό τίμημα 4 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η νέα μονάδα στο Κιλκίς θα μπορεί να επεξεργαστεί επικίνδυνα στερεά απόβλητα και επικίνδυνες ιλύες καθιστώντας τα, μετά την επεξεργασία, μη επικίνδυνα και αδρανή, ώστε να μπορούν να οδηγηθούν προς ασφαλή διάθεση ή ακόμη και προς δευτερογενή χρήση (π.χ. οικοδομικά υλικά). Ο σχεδιασμός της πρότυπης αυτής μονάδας βασίστηκε στη διεθνώς κατοχυρωμένη μέθοδο επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων GACS (Geochemical Active Clay Sediment), της οποίας τα εμπορικά δικαιώματα κατέχει αποκλειστικά η Zeologic.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")