Στα 22 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη «πράσινων πολιτικών» στη χώρα σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ψηφιακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

Ουσιαστικά είναι χρήματα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ένα περιβάλλον όπου η χρήση άνθρακα θα είναι παρελθόν. Προέρχονται, δε, από τέσσερις πηγές κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων από τις επενδύσεις που θα γίνουν με στόχο την «πράσινη» μετάβαση.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι το 2021 είναι «μια απαιτητική χρονιά μια και η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο βασικός μοχλός της Ε.Ε. για την έξοδο από αυτήν τη συγκυρία και η Ελλάδα θέλει να είναι μεταξύ των πρωταθλητών σε αυτήν την προσπάθεια» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Απλοποιήσαμε την αδειοδοτική διαδικασία με μια δέσμη μέτρων π.χ. για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. Μέχρι τώρα από τα διάφορα entrypoints έχουν αθροιστεί 75 γιγαβάτ που είναι σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και βέβαια στη ΡΑΕ υποβλήθηκαν άλλα 2.000 έργα με δυναμικότητα πάνω από 45 γιγαβάτ. Να σημειωθεί ότι πιάνουμε τους στόχους μόνο με 9 γιγαβάτ μέχρι το 2030. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο και μας δίνει έναν αέρα και έτσι μπορούμε και πρέπει να επιλέξουμε τα πιο αποδοτικά και με τις καλύτερες προδιαγραφές. Το 2021 θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση. Τρεις μεγάλες μονάδες σε Καρδιά και Μεγαλόπολη, θα κλείσουν. Προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων όπου θα απασχοληθεί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού. 300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε για την αποκατάσταση. Επίσης έχουμε προτάξει την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και να καταρτιστεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε συνεννόηση με την Κομισιόν αναμένουμε την έγκριση της δέσμης αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων που θα αλλάξουν στις περιοχές αυτές το μοντέλο. Επιδιώκουμε να προβλέπονται αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τις περιοχές αυτές. Φέτος θα απλοποιήσουμε περαιτέρω την αδειοδοτική διαδικασία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Ομάδες εργασίας για αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο. Προ λίγων ημερών, η ΕΛΕΤΑΕΝ έδωσε σε διαβούλευση το σχέδιο για τα υπεράκτια πάρκα και το πρώτο εξάμηνο θέλουμε να το ολοκληρώσουμε. Στόχος μας είναι και η εφαρμογή νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2024 και αναμένουμε έγκριση από Κομισιόν».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")